Consiliul Județean Sălaj sprijină financiar proprietarii monumentelor istorice de pe raza județului, pentru întreținerea, repararea, conservarea, restaurarea ori punerea în valoare a acestor imobile. Suma maximă acordată în cazul lucrărilor de protejare și de intervenție este de 60.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul elaborării documentațiilor tehnice, pentru o cerere de finanțare.
Vineri, 30 aprilie, va fi supus votului consilierilor județeni proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de finanțare ”Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”.
Finanțarea acestui program se suportă din bugetul județului.
Prin monument se înțelege o construcție sau parte de construcție, împreună cu instalațiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioară sau exterioară care fac parte integrantă din acestea, precum și lucrări artistice comemorative, funerare, de for public, împreună cu terenul aferent delimitat topografic, care constituie mărturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, științific sau tehnic.
Monumentele istorice incluse în grupa A sunt cele de valoare națională sau universală, iar monumentele istorice grupa B sunt monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local.
Persoanele fizice sau juridice de drept privat, care au în proprietate imobile clasate în categoria monumentelor istorice, situate pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, pot depune cereri de finanțare până în data de 30 iunie 2022, la registratura Consiliului Județean Sălaj.
Acordarea contribuției financiare a Consiliului Județean Sălaj se poate face numai cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: persoana fizică sau juridică de drept privat să fie proprietară a unui monument istoric, înscris în Lista monumentelor istorice, în conformitate cu prevederile legale; starea fizică a monumentului istoric impune cu necesitate desfășurarea unei activități de protejare sau de intervenție; existența unui proiect de specialitate privind protejarea sau intervenția asupra monumentului istoric, la nivel de expertiză tehnică, proiect tehnic cu caiet de sarcini și detalii de execuție, conform legislației în vigoare, ori a unui memoriu tehnic, după caz; declarația pe propria răspundere a proprietarului monumentului istoric, referitoare la faptul că acesta nu dispune de resursele financiare necesare desfășurării activității de protejare sau de intervenție; identificarea și utilizarea altor resurse financiare, în situația unei cofinanțări/finanțări parțiale din bugetul județului; aportul partenerilor, în situația desfășurării activității de protejare sau de intervenție în parteneriat; monumentul istoric să nu constituie obiectul unui litigiu, să nu se afle sub sechestru, să nu fie ipotecat.
Consiliul Județean Sălaj contribuie la acoperirea parțială a costurilor lucrărilor de protejare și de intervenție sau a costurilor aferente serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnice.
Valoarea maximă a cofinanțării în cazul lucrărilor de protejare și de intervenție este de 60.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul elaborării documentațiilor tehnice, pentru o cerere de finanțare. Un proprietar poate depune o singuă cerere de finanțare.
La data alocării sprijinului financiar, asupra imobilului monument istoric în cauză se constituie o garanție imobiliară pentru o perioadă de 10 ani în favoarea Județului Sălaj, care se recuperează în totalitate de la beneficiarul contribuției împreună cu dobânzile aferente, în situația în care bunul în cauză a fost înstrăinat de proprietar altei persoane decât statul sau o autoritate a administrației publice locale înainte de împlinirea perioadei de 10 ani de la constituirea garanției imobiliare.
În cazul lăcașurilor de cult, se impune notarea interdicției de înstrăinare în Cartea Funciară pe o perioadă de 10 ani.
Cheltuielile cauzate de constituirea garanției imobiliare și a cheltuielilor de notare a interdicției de înstrăinare vor fi suportate de beneficiarul contractului de cofinanțare.
sursa foto: Facebook, Ambulanța pentru Monumente Sălaj