Chiar daca nu a fost stabilita o legatura clara cu consumul de droguri, politistii avertizeaza ca numarul infractiunilor din scolile salajene a crescut de trei ori in ultima perioada (de la cinci, in 2007, la 15 anul trecut).
Drogurile nu sunt periculoase pentru ca sunt ilegale. Drogurile sunt ilegale pentru ca sunt periculoase.
Chiar daca pentru salajeni problematica drogurilor pare ceva strict de domeniul filmelor straine, la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau a avut loc, ieri, o actiune menita sa atraga atentia ca pericolul „mortii albe” (cum sunt numite drogurile) exista chiar si aici, ca el este real, dar si ca, printr-o buna comunicare, el poate fi inlaturat. Actiunea a luat forma celei de-a 21-a conferinte teritoriale „Tinerii si propriile lor valori”, organizate in tot atatea orase din tara de Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania – Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (ANCCSR – CIADO). La conferinta au participat reprezentantii organizatorilor si ai mai multor institutii publice salajene, dar si sute de elevi din liceele din Zalau.
Dupa cum preciza reprezentantul EURAD (Europe Against Drugs) la aceasta conferinta, Gigel Lazar, expunerea la droguri este tot mai mare, el oferind ca exemplu cafenelele (aparute, se pare, in multe orase ale tarii) care vand tinerilor substante psihotrope (ceaiuri cu efect halucinogen). Cum de la aceste ceaiuri la drogurile „grele” nu e decat un pas extrem de mic, Gigel Lazar le-a recomandat tinerilor prezenti in sala sa previna asta comunicand in permanenta cu parintii si profesorii. Ideea a fost reluata, de altfel, si de inspectorul scolar general Ioan Abrudan, iar Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj a subliniat ca problema consumului de droguri ne priveste mai mult decat ne place sa credem.
Ca alternativa la tentatiile consumului de droguri, la sucursala Zalau a ANCCSR – CIADO (din incinta Casei de Cultura a Sindicatelor) functioneaza, de zilele acestea, un centru de informare, in cadrul caruia tinerii vor gasi atat informatii legate strict de problematica drogurilor, cat si date utile privitoare, spre exemplu, la ofertele universitatilor straine sau la surse de finantare pentru continuarea studiilor.