Primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos, și a sa echipă administrativă de buni gospodari, au organizat ca la carte, în weekend, o sărbătoare specială pentru fiii localităților Recea Mare și Recea Mică, la care au răspuns prezent, ca în fiecare an, oficialități de la județ și de la organizațiile politice locale, preoți, artiști de renume și localnici.

Astfel că duminică, 6 octombrie, recenii, cu mic cu mare, au fost în sărbătoare. Ziua frumoasă de toamnă, a celebrării celor două sate moderne, a început cu participarea la Sfânta Liturghie. Între Biserică, Primărie și oamenii din cele două localități există o bună comuniune, o legătură bazată pe respect reciproc, pe sprijin și întrajutorare, pe principii solide care au clădit în timp această bună atmosferă de conviețuire, de care se bucură toți recenii, indiferent de etnie.

Administrația locală a fost mereu alături de nevoile bisericii care, momentan, se află într-un amplu proces de restructurare, iar Primăria contribuie cu fonduri pentru realizarea icoanelor din lăcașul de cult din Recea Mare.

,,Vă mulțumim că și în acest an sunteți alături de noi, la Ziua localităților Recea Mare și Recea Mică și, în cadrul acestora, la ceremonia de depunere a coroanelor. Prezența noastră are o adâncă semnificație în comemorarea eroilor neamului nostru românesc din toate timpurile și din toate locurile. Ne aflăm aici, în fața acestui frumos monument, ridicat de către Primăria comunei Vârșolț, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Recea, în cinstea celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în cele Două Războaie Mondiale, pentru libertatea, unitatea, credința și demnitatea poporului român. Nădăjduim că acest monument va dăinui veșnic, în semn de prețuire și evocare pentru cei care și-au dat viața pentru demnitatea neamului nostru”, a fost mesajul de deschidere al gazdelor.

Manifestările au continuat cu intonarea imnului de stat al României.

,,Suntem aici, mereu pe baricade, pentru toți cetățenii din Recea Mare și Recea Mică, precum și pentru toți fiii comunei noastre. Suntem cu gândul și la cei plecați afară, în străinătate, la muncă, pentru a-și face un rost mai bun, și muncim încontinuu la modernizarea infrastructurii, la crearea de noi oportunități, la construcția de noi case și apartamente pentru tinerii noștri. Îi așteptăm acasă. Sărbătoarea de azi este cu oameni și pentru oameni, pentru voi toți. Ne arătăm respectul și prețuirea pentru cei care s-au luptat în războaie, pentru ca noi să trăim în pace și liniște”, a spus liderul comunității.

Mai apoi, preotul Ardelean Florin, de la Parohia Ortodoxă Recea, însoțit de un sobor de preoți, conduși de prietenul de suflet al recenilor, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, preot Mihai Dobocan, au efectuat slujba de pomenire a eroilor martiri. A urmat ceremonialul de depunere a coroanelor de omagiere.

Au participat reprezentanți ai PSD Sălaj, Primăriei comunei Vârșolț și Consiliului local Vârșolț, PNL Sălaj, AUR, Parohia Ortodoxă Recea, Biserica Reformată Recea și urmașii eroilor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.

Toți cei prezenți au luat parte apoi la masa oferită de către Primăria comunei Vârșolț, în incinta Căminului Cultural din Recea.

Sărbătoarea a continuat cu momente artistice, susținute de Ansamblul Folcloric Barcăul din Șimleu Silvaniei, interpreta Valeria Suciu, Ansamblul Folcloric Meseșul Junior Zalău, formația de dansuri Veteranii Meseșului Zalău, Alexandra Antal, Oana Silvana Pocola și binecunoscutul cântăreț de muzică populară Ioan Dordoi. Sărbătoarea s-a încheiat fastuos, cu un colorat foc de artificii, care a bucurat privirile localnicilor, mai bine de 15 minute.