Organizatiile patronale Biocombustibil, ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii) si LAPAR (Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania) au organizat in ziua de 13 ianuarie 2009 o dezbatere pe tema “Valorificarea surselor regenerabile de energie din Romania”, una dintre solutiile de iesire din criza economica iminenta in care se afla Romania.
Din aceasta dezbatere s-au desprins urmatoarele concluzii si propuneri:
1. Romania este o tara cu mare potential energetic din surse regenerabile. Ne referim la energia oferita gratis de natura: vant, apa de suprafata si termala, dar ne referim si la marele potential energetic oferit de agricultura si in general valorificarea a ceea ce se numeste biomasa.
2. Comparativ cu preocuparile din tari foarte dezvoltate (SUA, Germania, Suedia, Austria, Olanda etc.), preocuparea autoritatilor din Romania a inceput sa se faca simtita, in special in plan legislativ, insa cu rezultate destul de modeste.
Recent neincheiata criza a gazelor a demonstrat doua lucruri:
a) tratarea profesionala a crearii de rezerve de gaz metan in depozite subterane ne-a pus – pe termen scurt – intr-o situatie mult mai buna decat alti vecini de-ai nostri;
b) daca aceasta criza ar fi aparut mai devreme ori s-ar intinde pe 3-4 luni, situatia ar fi devenit jalnica;
c) exista potential energetic neglijat, netratat la nivelul de responsabilitate care s-ar impune cel putin in trei directii: biocombustibilii bazati pe materii prime care s-ar obtine de pe suprafetele de teren nelucrate, energia eoliana si energia solara.
Fata de aceasta stare de lucruri prezentata, dar mai ales cu grija pentru iernile viitoare si alte crize care pot apare pe timp de vara, ne adresam Guvernului Romaniei cu urmatoarea propunere: Infiintarea in cadrul Ministerului Economiei a unui departament – condus de secretar de stat, profesionist, care sa aiba ca sarcina de stat cresterea cantitatilor de energie (electrica, termica) din surse regenerabile.
Organizatiile patronale susnumite se angajeaza sa sprijine acest departament sa-si realizeze misiunea, fara sa existe vreo abatere de la directivele europene, ci, dimpotriva, sa se valorifice si puterea acestor directive asa cum se intampla in partea cea mai dezvoltata a Europei.