În câteva zile intrăm în noul an, iar 1 ianuarie 2024 aduce majorarea cotei de TVA pentru imobilele noi achiziționate de la persoanele juridice, dar și actualizarea indicelui IRCC care nu va veni cu o scădere importantă pentru perioada 01.01 – 31.03.2024.

Astfel, vestea bună este că ratele creditelor existente cu dobânzi variabile legate de IRCC vor avea aproximativ aceeași valoare, iar românii vor putea accesa în continuare credite ipotecare noi sau de refinanțare cu dobânzi fixe foarte avantajoase, spun experții în creditare.

“De mai bine de 6 luni dobânzile fixe ale creditelor ipotecare sunt la un nivel foarte scăzut. Putem spune că dobânzile fixe ale creditelor ipotecare au atins o valoare minimă record a ultimilor 2 ani.

Ca urmare a faptului că IRCC nu va înregistra o scădere importantă începând cu noul an, diminuarea fiind în jurul valorii de 0.08%-0.1%, până la sfârșitul lunii martie 2024, dobânzile variabile ale creditelor ipotecare nu se vor diminua și vor fi în continuare mai mari cu aproximativ 30% decât dobânzile fixe ale creditelor ipotecare. Însă oamenii pot opta oricând pentru refinanțarea pe dobândă fixă”, a declarat pentru Ziare.com Valentin Anghel, CEO al unei agenții de brokeraj bancar.

Iată diferențele de dobânzi, presupunând că IRCC va fi de 5.88% începând cu 1 ianuarie 2024:

 Dobândă variabilă credit ipotecar: 2.1% + IRCC, adică aproximativ 7.98%, la care se adaugă și costul asigurării de viață;

 Dobândă FIXĂ pe 3 ani credit ipotecar: 5.75%, la care se adaugă costul asigurării de viață.

Astfel, dobânda fixă este mai mică cu 2.23%, ceea ce nu înseamnă puțin pentru un credit ipotecar, explică specialistul.

Să luăm și un exemplu de calcul concret pentru un credit ipotecar NOU, contractat începând cu 1 ianuarie 2024 pentru ambele variante de dobândă:

 Valoare credit: 300.000 lei;

 Perioadă de creditare: 30 de ani;

 2275 lei este rata creditului ipotecar cu dobândă VARIABILĂ (2.1% + IRCC de 5.88% + asigurare de viață);

 1829 lei este rata creditului ipotecar cu dobândă FIXĂ (5.75% + asigurare de viață);

“Optarea pentru un credit ipotecar nou sau de refinanțare cu dobânda fixă pe 3 ani presupune o economie importantă de bani cu care românii își pot achita întreținerea pentru locuință și chiar utilitățile aferente. Rata creditului ipotecar cu dobândă fixă fiind chiar și cu 20%-25% mai mică decât rata creditului ipotecar cu dobânda variabilă.

Așadar, pentru cel puțin primul trimestru al anului 2024, creditele ipotecare cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani continuă să rămână cele mai avantajoase opțiuni de creditare ale momentului”, a adăugat Valentin Anghel.

Dacă inflația continuă să scadă, iar dacă BNR va reduce dobânda de politică monetară, dobânzile ar putea să înregistreze ușoare scăderi la începutul anului 2024, însă nu există informații certe în acest sens.

“În ceea ce privește piața imobiliară, prețurile imobilelor vor crește cu cel puțin 4% din cauza majorării TVA-ului. În plus, trebuie să ținem cont că piața imobiliară este invers proporțională cu piața bancară. În concluzie, când dobânzile creditelor sunt foarte accesibile, cererea de cumpărare crește, iar aceasta poate să accelereze majorarea prețurilor imobilelor noi sau vechi”, spune expertul.

În opinia lui Valentin Anghel, „chiar dacă acum dobânzile creditelor ipotecare sunt mai mari decât erau acum 2-3 ani, este mai bine să cumperi acum un imobil cu un preț mai mic, dar cu o dobândă puțin mai mare la credit, decât să cumperi mai târziu același imobil la un preț mai mare, dar cu o viitoare dobândă mai mică. Creditul îl poți refinanța oricând pe o dobândă mai scăzută, însă la casă nu poți obține un preț mai mic după ce ai cumpărat-o deja.”

Oricât de provocatoare sunt actualizările bancare și fiscale care vor fi adoptate începând cu 2024, întotdeauna există soluții pentru românii care vor să-și achiziționeze propriile locuințe, dar și pentru cei care doresc să refinanțeze creditele contractate în trecut, devenite acum mai greu de rambursat.

“Piața bancară este un organism viu, dobânzile sunt actualizate periodic, iar când anumite categorii de dobânzi cresc, altele scad. Obiectivul băncilor nu este să oprească creditarea, tocmai de aceea au și scăzut considerabil dobânzile fixe ale creditelor ipotecare”, transmite Valentin Anghel.

Sursa ziare.com