Anul 2024 va însemna finalizarea tuturor drumurilor județene, continuarea investițiilor la Spitalul Județean de Urgență Zalău, demararea construcției Centrului Oncologic, precum și realizarea parcului industrial, spune președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Aflat zilele trecute la Someș Odorhei, la inaugurarea unei unități de învățământ antepreșcolar, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu a vorbit cu reporterul Graiul Sălajului despre planurile administrației județene pentru comunitate, în anul care vine.

“Avem multe obiective pentru anul 2024. În primul rând, finalizarea tuturor drumurilor județene și văd că Dumnezeu ne ajută să îndeplinim acest obiectiv. Dacă până acum s-a făcut destul de puțin, am reușit în acești trei ani să realizăm 153 de kilometri de drum județean, și anul viitor vom mai realiza 100 de kilometri, ceea ce este foarte important, având în vedere că avem un total de 660 de kilometri. Un alt obiectiv vizează sistemul de sănătate, unde avem proiecte îndrăznețe, precum realizarea celui mai important bloc operator din sud-estul Europei, cel mai modern, de altfel, o clădire făcută de la zero, care se va lega de Spitalul Județean. La fel, realizarea sau mai bine zis începerea, pentru că suntem în faza de proiect, obținem finanțarea, dar suntem pe ultima sută de metri și vom da startul construcției Centrului Oncologic. Acest obiectiv va veni în sprijinul cetățenilor, oricum cu mari greutăți și bătuți de soartă. Ne dorim să realizăm, de asemenea, o eficientizare energetică la Spitalul Județean, ceea ce ne va scădea facturile de întreținere, undeva cu 55-60%. Va da o nouă față spitalului, ca și aspect. Stația de cogenerare pe care vrem s-o facem, heliportul – toate acestea pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor în sănătate, pentru sălăjeni”, a spus președintele Consiliului Județean Sălaj.

Investiții urmează a fi făcute și în domeniul educației, ne asigură Dinu Iancu-Sălăjanu.

“În sistemul de educație, ne propunem și avem depus în evaluare deja, o nouă școală pentru copiii cu dizabilități, o școală pentru copiii cu probleme speciale, pentru că trebuie să avem grijă și de acest segment al populației. Este foarte important pentru noi să sprijinim familiile care sunt încercate, care nu-și abandonează copiii, care le oferă toată dragostea, și, prin această școală, să încercăm să integrăm acești copii, să îi dezvoltăm la maxim, pe cât se poate, să nu fie un segment pe care să-l ignorăm sau să-l dăm deoparte. De copiii care au probleme noi trebuie să avem grijă în mod deosebit”, a adăugat președintele Consiliului Județean.

Acesta a vorbit, de asemenea, despre realizarea parcului industrial, un subiect de interes major pentru sălăjeni, ținând cont de impactul economic al unei astfel de investiții.

“Avem un alt obiectiv foarte important care să vină în sprijinul comunității sălăjene și în dezvoltarea județului Sălaj, și anume înființarea unui parc industrial. Acesta va crea locuri de muncă și va spori, să spun așa, viabilitatea pentru județul nostru. Ar mai fi câteva obiective dar îmi doresc foarte mult să deschidem o posibilitate de colaborare directă cu Uniunea Europeană pentru ITI Țara Silvaniei. Noi suntem Țara Silvaniei, Transilvania a venit după Silvania și, de aceea, ne dorim o legătură directă la Bruxelles. Avem toate formele administrative rezolvate, tocmai am fost acceptați ca și ITIde către Ministerul Fondurilor Europene și de către Guvernul României. Voi pleca, în luna ianuarie sau februarie, la Comisia Europeană, pentru a negocia o nouă formă de finanțare, pe 7 ani de zile, în valoare de 650 de milioane de euro, doar pentru Țara Silvaniei și pentru județul Sălaj”, a explicat, în exclusivitate pentru Graiul Sălajului, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Investițiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument financiar nou, introdus de către Comisia Europeană pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată. Investiţia teritorială integrată presupune existenţa unei strategii de dezvoltare teritorială integrată aferentă unui teritoriu desemnat, a unui set de acţiuni care pot fi puse în aplicare pentru atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de dezvoltare teritorială integrată, a unei alocări dedicate din mai multe programe şi a unor mecanisme de guvernanţă pentru gestionarea investiţiilor teritoriale integrate.

ITI nu sunt operaţiuni sau priorităţi în cadrul unui program operaţional, ci permit finanţarea punerii în aplicare a strategiilor teritoriale integrate din mai multe axe prioritare ale unuia sau mai multor programe operaţionale. Astfel, ITI oferă flexibilitate în elaborarea programelor operaţionale şi eficienţă prin implementarea unor acţiuni integrate. Trebuie de asemenea precizat că în afară de investiţiile care sprijină printr-un ITI o strategie de dezvoltare bazată pe situaţia din teren, pot fi finanţate acţiuni suplimentare ţintite către aceeaşi zonă prin axele prioritare ale unui program operaţional sau ale unor programe operaţionale care nu participă la finanţarea ITI.

“Deci perspectivele sunt mari, aș putea să vă spun mult mai multe obiective, dar acestea sunt cele mai importante, mai speciale, pentru că infrastructura, sănătatea, educația și siguranța cetățeanului sunt elemente primordiale care trebuie să ne preocupe și prin care, într-adevăr, putem să fim atractivi și să stopăm odată depopularea județului Sălaj. Sălăjenii trebuie să aibă încredere că la Consiliul Județean, în instituțiile statului pe care le administrăm, sunt oameni competenți, sunt oameni care văd problemele cu care se confruntă județul și comunitățile județului Sălaj, că avem competențele necesare și că vorbele sunt dublate de fapte. Este foarte important acest lucru, nicio vorbă nu trebuie să iasă din gura noastră, fără responsabilitatea îndeplinirii prin fapte”, a conchis președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.