Elena Basescu si-a exprimat ieri nedumerirea in legatura cu lipsa de interes a politicienilor pentru Ziua Internationala a Tineretului. Ne-am fi asteptat sa spuna vreo prostie, dupa cum ne-a obisnuit, dar de data asta avea dreptate. Fiica presedintelui a afirmat ca s-ar fi asteptat ca premierul sau ministrul Tineretului sa iasa in fata cu vreun plan privind crearea de locuri de munca pentru tineri. Dar cu ce sa iasa in fata si politicienii? Stocul de minciuni s-a cam epuizat. Pro-babil s-au bazat pe faptul ca mai exisa o sarbatoarea numita „Ziua Mondiala a Tineretului”, sarbatoare catolica initiata in 1984 de Papa Ioan Paul al II-lea. Si, decat sa faca vreo confuzie si sa greseasca, sau pentru ca nu aveau nimic de spus, mai bine au tacut ieri. Situatia tinerilor nu e pe roze. Campania electo-rala a trecut. Somajul in randul tinerilor este ridicat, iar lipsa de experienta ii face vulnerabili in fata spectrului somajului. Eurostat, un organism al Comisiei Europene care se ocupa cu statistica, ne informeaza ca romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana, ca putere de cumparare. In termeni no-minali, suntem inaintea Bulgariei la salariul minim pe economie, cu 179 de euro, fata de Bulgaria, unde se castiga 159 de euro. Ca putere de cumparare, insa, Romania cade pe ultimul loc. In cazul veniturilor nete, diferenta dintre tara noastra si Bulgaria creste si mai mult in favoarea vecinilor de peste Dunare, pentru ca taxele la ei sunt mai mici. In Romania, impozitul pe venit este de 16 la suta, iar in Bulgaria de numai 10 la suta. Anul acesta, procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost mai mare cu 10 procente decat anul trecut. Cu toate acestea, aproape o treime dintre absolventtii de liceu de la noi din judet au luat cu asalt sediul AJOFM pentru a-si depune cererea sa primeasca somaj. Deruta in randul tinerilor este maxima. Termina liceul, dar n-au ce face cu diploma de bac. Termina o facultate, dar numai 20 la suta dintre ei reusesc sa se angajeze intr-un domeniu care are legatura cu specializarea studiata. Farmacistii sunt agenti de vanzari, economistii lucreaza in agricultura, inginerii vand medicamente, si lista anomaliilor poate continua. Asa ca ziua de ieri a fost doar 12 august si atat. Pentru majoritatea tinerilor din tara asta.
Surprinzator, Elena Basescu stie ce spune
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...