Un salariu handicapat se lupta cu strictul necesar
Salariul mediu net calculat pentru judetul Salaj, potrivit ultimelor date statistice disponibile este de 1.374 de lei lunar, mai mic cu 11,5 procente decat cel mediu pe economie. Aceasta medie este calculata la un numar de 43.000 de angajati, inregistrati la nivelul judetului, care incaseaza lunar de la salariul minim pe economie, care este de 700 de lei, pana la cat permite buzunarul angajatorilor sa-si plateasca oamenii. O alta categorie de salajeni cu venituri permanente sunt pensionarii, cam 60.000 de persoane, la care se adauga alti aproximativ 25.000 de beneficiari ai sistemului de pensii pe legi speciale. Aici avem un venit lunar care porneste de la 350 de lei lunar, pensia minima, si poate ajunge, in cateva cazuri, la cateva sute de mii de lei. O medie a pensiei obtinute de salajeni la numarul total de pensionari trece cu putin de 600 de lei. Iar o alta categorie de persoane cu venituri lunare o reprezinta somerii, in numar de 6.742, potrivit raportarilor AJOFM Salaj, din care doar 40 la suta primesc indemnizatie, care se stabileste la 75 la suta din venitul net inregistrat de acestia in ultimul an ca angajati. Ceea ce ar insemna o crestere a indemnizatiei, care porneste de la aproximativ 400 de lei (75 la suta din salariul minim pe economie). Si nu in ultimul rand sunt salajenii care primesc venitul minim garantat sau beneficiaza de alte forme de asistenta sociala, bani alocati prin primarii si institutii care se ocupa de asistati sociali. Avem astfel un tablou al veniturilor salajenilor la nivel de judet care arata intr-o mare masura situatia bugetului familial. Putin peste 100.000 de salajeni beneficiaza de un venit stabil, din salarii, pensii sau indemnizatie de somaj. Daca ne raportam la numarul populatiei judetului potrivit datelor partiale din urma recensamantului din octombrie 2011, de 217.900 de persoane, putem trage o concluzie ingrijoratoare – mai bine de jumatate din populatia judetului traieste cu venituri minime sau fara niciun venit. In multe familii de salajeni lucreaza o singura persoana, care asigura bugetul familiei. Scenariul pozitiv este acela in care ambii parinti au asigurat un loc de munca sau exista o combinatie de salariu cu pensie. Dar, fiind un judet cu economie restransa, nici nivelul veniturilor nu este mare comparativ chiar cu salariul mediu net sau cu alte judete din tara. In aceste conditii, cu venituri mici, asigurarea unui trai decent este conditionat de mai multi factori. Cum se descurca familiile salajenilor cu veniturile pe care le obtin lunar este o provocare pe care incercam sa o deslusim.

Viata la tara e scumpa la venituri mici
Salajul este preponderent rural, iar acest lucru se vede tot din datele partiale furnizate in urma recensamantului populatiei din anul 2011. In mediul urban au fost inregistrate 38,4 la suta din populatia stabila, iar procentul populatiei rurale este de 61,6 la suta. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, la nivel national, in mediul rural principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38 la suta din totalul veniturilor, cea mai mare parte a acestora, respectiv 27,7 din totalul veniturilor, fiind formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura -10,3 la suta. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a mai revenit veniturilor salariale – 29,6 la suta si celor din prestatii sociale – 24,3 la suta. Extrapoland la nivelul judetului Salaj, care nu exceleaza la capitolul agricultura, populatia rurala de la noi subzista din productie agricola. Cultivarea pamantului din jurul casei pentru consum propriu este ocupatia de baza a locuitorului rural salajean. In cel mai fericit caz, unul sau chiar doi membri ai familiei sunt si angajati si isi pot asigura un buget familial mai bun. In ceea ce priveste cheltuielile cu gospodaria, salajeanul din satele judetului nu se comporta cu mult mai diferit de un orasean. Plata curentului electric, cheltuielile cu apa potabila si gunoiul menajer sunt deja lucruri comune in satele salajene. In unele zone ale judetului, printre facturi apar si cele de gaz, iar acolo unde nu este retea, taranul salajean plateste scump pe butelia pentru aragaz, pe care o foloseste la gatit, iar pentru incalzire, costurile cu lemnele rivalizeaza cu plata lunara a gazului din orase.

Cu cat ramane un zalauan din salariu
Fie ca locuieste in municipiul Zalau, fie ca in unul din celelalte trei orase, oraseanul salajean isi face un buget al familiei care se imparte, ca orice buget, in partea de venituri si cea de cheltuieli. Venitul mediu net pe angajat salajean prezinta o situatie optimista – un salariu de 1.374 de lei isi doreste o mare parte dintre cei cu carnet de munca. Insa majoritatea salajenilor sunt prost platiti si traiesc cu salarii intre 700 si 1000 de lei. La un salariu de minim 700 de lei, cheltuielile cu utilitatile „toaca” aproape tot venitul salarial. In perioada de iarna, cheltuielile sunt mai mari, din cauza consumului mare de gaz cauzat de necesitatea incalzirii locuintei, iar zalauanii in proportie mare folosesc centrale de apartament. O persoana plateste, la Zalau, o factura de 60 de lei la curentul electric, 250-300 de lei factura la gaz, 60 de lei pentru factura de apa si 5 lei pentru gunoi. La aceste cheltuieli minime se adauga un abonament de cablu si TV care ajunge la 35-40 de lei si un abonament de telefon (fix sau mobil) de aproximativ 35 de lei. Plus 10-15 lei taxa pentru administratorul blocului, curentul pe scara sau femeia de serviciu, pentru cei care locuiesc la bloc. Daca facem un calcul, ajungem la o plata pentru cheltuieli necesare de 515 lei lunar, ceea ce ar insemna ca pentru traiul zilnic ramane suma de 185 de lei in cazul salariului lunar de 700 de lei si 485 de lei pentru salariatul cu 1.000 de lei pe luna. Daca mai luam in considerare si contractarea unor imprumuturi bancare sau rate pentru diferite bunuri electronice si electrocasnice, suma destinata consumului alimentar, achizitionarii de imbracaminte si incaltaminte sau pur si simplu distractie sunt reduse la minim.