Peste 270 de suplinitori sunt trecuti prin „febra” examenelor care le-ar putea aduce un post la catedra valabil in anul scolar urmator.
Invatamantul salajean ofera pentru anul scolar urmator 450 de posturi pentru suplinitori, la care se adauga inca 39 de posturi titularizabile, refuzate de titulari si care vor fi date pentru suplinire. In acest sens, un numar de 78 de aspiranti la un post la catedra, dar care nu au o calificarea necesara, au sustinut ieri un examen care le va da posibilitatea de a participa la sedintele de ocupare a posturilor. Stefan Szabo, inspector scolar general adjunct, ne-a declarat ca suplinitorii necalificati au avut de sustinut un examen scris si un interviu, in urma carora va rezulta o medie cu care se vor prezenta la repartitia pe posturile ramase vacante, in data de 30 august.
Exigenta maxima pentru suplinitorii calificati
Astazi se desfasoara concursul national pentru suplinitorii calificati, pentru care s-au inscris 193 de candidati, potrivit lui Szabo. Examenul este scris, cu subiecte elaborate si transmise de Ministerul Educatiei. Subiectele sunt elaborate dupa aceeasi programa ca la concursul de titularizare, din data de 13 iulie. Examenul se desfasoara la Colegiul National Silvania Zalau, in sali supravegheate video, iar jandarmii vor pazi ca nimeni neautorizat sa nu iasa sau sa intre in institutie in timpul examenului. Dupa concurs, lucrarile vor fi trimise spre corectare in alte judete. Notele se vor afisa in data de 8 august, iar contestatiile se vor putea depune pana in data de 9 august.
E loc pentru toti…
In data de 24 august se vor organiza primele repartitii pe cele aproape 500 de posturi neocupate, valabile pentru anul scolar urmator. Prioritari la ocuparea lor vor fi cei 196 de dascali care au obtinut media peste 5 la concursul de titularizare din acest an, apoi suplinitorii calificati care vor obtine note peste 5 la concursul de azi, urmati de pensionari si de profesorii din sistem, pentru plata cu ora. Profesorii calificati vor fi incadrati doar pe posturile refuzate de cadrele didactice calificate, in sedinta publica programata pentru data de 30 august.
Situatia se repeta
Ioan Abrudan, inspector scolar general, ne-a declarat recent ca se intentioneaza reducerea considerabila, chiar eliminarea – daca se poate – a necalificatilor din invatamant. Posturile care nu vor fi ocupate de calificati, vor fi date, mai degraba, pensionarilor si profesorilor calificati care doresc sa-si ia ore in plus, pe langa catedra pe care o au si abia apoi se va apela la profesori necalificati.
Anul scolar precedent au fost scoase spre ocupare tot 500 de posturi, dintre care 49 au fost ocupate de titulari, 94 de suplinitori calificati, 200 prin continuitate la suplinire si 197 de catre pensionari, profesori cu plata cu ora si necalificati.
Suplinitorii, testati „la sange” pentru un loc de munca temporar
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...