Un profesor de la Liceul de Arte din Zalau a obtinut nota zece in urma testarii suplinitorilor necalificati. Acesta a dat pentru a saptea oara examenul pentru a-si pastra postul.
Rezultatele testarii suplinitorilor necalificati fara studii superioare au inregistrat mai putine note mici decat in cazul examenelor de titularizare. Din cei 82 de candidati, 74 au luat note de trecere. Doar sase note au fost sub nota de trecere, unul dintre candidati s-a retras pe parcurs iar unul a fost respins. Pentru unii testarea a fost o nimica toata. Este cazul profesorului Ciprian Ghiurco, care a fost testat pentru saptea oara.
Profesor de dragul pasiunii
Daca majoritatea celor care aleg ca varianta munca de profesor, din lipsa oricarui loc din care sa castige un ban, profesorul Ciprian Ghiurco a ramas in invatamant din pasiune. Este absolvent al Facultatii de Interpretare Instrumentala din cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, inca din 2005, insa nu a reusit sa isi sustina licenta din cauza faptului ca „a fost retinut de alte proiecte”. La numai 31 de ani are deja la activ opt ani de activitate in cadrul Liceului de Arta „Ioan Sima” Zalau. A predat inca din ultimul an de facultate pentru ca exista o lipsa majora de persoane abilitate sa desfasoare acest gen de activitate in cadrul liceului, iar dupa ce si-a finalizat studiile nu a fost deranjat de faptul ca trebuie sa dea examen in fiecare an ca si suplinitor necalificat. „Este genul de meserie pe care nu poti sa o practici decat daca esti cu adevarat pasionat. Dincolo de remuneratia lunara, dincolo de munca pe care trebuie sa o depui cu copii, trebuie sa faci totul cu drag, nici macar sa nu simti ca mergi la munca. Daca am avea mai multi oameni care sa practice aceasta meserie din pasiune, poate situatia ar fi cu totul alta”, spune profesorul Ciprian Ghiurco. Acesta pune si nota de zece pe care a luat-o anul acesta la testare tot pe seama pasiunii.
Posturi pentru viitori instumentisti
In cadrul Liceului de Arta din Zalau au existat anul acesta 11 posturi de pian scoase la concurs. Inspectorul de specialitate pe domeniul arte, Dorina Ciutre, spune ca „exista o lipsa de profesori de pian principal, dar acest fapt nu reprezinta o problema foarte mare, pentru ca posturile pot fi acoperite de profesorii care sunt deja in institutie si au pregatirea necesara sa predea in aceste domenii”. In acelasi timp, este greu ca aceste posturi sa fie ocupate de oameni care nu sunt din Zalau si care sa fie dispusi sa vina sa lucreze ca si profesori debutanti pentru un pachet salarial minim. „Noi ii asteptam pe cei care termina Liceul de Arte din Zalau si care fac si o facultate care sa aiba ca specializare pian principal, de exemplu. Acestia se pot intoarce apoi in cadrul liceului ca si profesori si nu va mai fi nevoie ca locurile ramase libere in urma pensionarii unor cadre didactice sa fie impartite intre cei care sunt deja titularizati pe post”, a mai specificat inspectorul de specialitate Dorina Ciutre.
Suplinitorii calificati, mai slabi decat necalificatii
Suplinitorii calificati din Salaj care s-au prezentat la testarea din 4 august abia au luat nota de trecere. Dupa ce multi suplinitori fara studii corespunzatoare pentru materiile pentru care au fost examinati au luat note mari, jumatate din cei 96 de participanti la concurs nu au luat nici cinci. Iar asta dupa ce mai mult de jumatate din cei 200 de profesori inscrisi la concurs nu au mai ajuns pe listele cu rezultate. Motivele sunt diverse. Unii nu s-au mai deranjat sa se prezinte la examinare, altii au plecat dupa ce au vazut subiectele de examen. Notele suplinitorilor calificati pornesc de la doi, iar cele de zece sunt total inexistente. Profesorii nemultumiti pot depune contestatii pana in aceasta dupa amiaza, la ora cinci. Rezultatele finale, obtinute in urma contestatiilor vor fi afisate pe 11 august.