Premierul vrea prevederi noi in Constitutie. Deficitul maxim de 3 la suta din PIB si confiscarea fara restrictii a averilor dobandite ilicit.
Pe cat de populista masura, pe atat de greu de realizat.
Premierul Emil Boc si-a manifestat dorinta in fata sefilor de deconcentrate din teritoriu, in cadrul unei videoconferinte ce a avut loc duminica, de a urgenta revizuirea Constitutiei. Numai ca revizuirea prevederilor constitutionale nu este o procedura ce poate fi realizata de azi pe maine. La actuala Constitutie s-a muncit ani intregi pana a fost adusa in forma actuala, iar pentru modificarea ei exista o procedura ce trebuie urmata. In viziunea premierului, „apare mai necesara ca oricand revizuirea Constitutiei sub doua aspecte (…) este vorba de necesitatea si urgenta includerii in Constitutie a deficitului maxim de trei la suta din Produsul Intern Brut (…) si cea de-a doua urgenta este legata de necesitatea introducerii prevederii ca averile dobandite ilicit, in special prin fapte de coruptie, pot fi confiscate fara niciun fel de restrictie (…)”. Parlamentarii salajeni si-au impartit opiniile in ceea ce priveste dorinta sefului Guvernului, insa cam toti au mers pe aceeasi concluzie: masuri utile, dar foarte greu de pus in practica. Boc viseaza frumos in timp ce pietele monetare din intregul mapamond sunt la pamant si un alt val al crizei mondiale va afecta Romania. Premierul isi justifica doleantele cu privire la Constitutia pe care a incalcat-o de atatea ori „pentru a preveni politici populiste viitoare, pentru a preveni gesturi iresponsabile ale politicienilor care ar putea sacrifica tara pentru voturi. Acest amendament (…) spune foarte clar: deficit maxim de trei la suta si banii care se imprumuta se duc la investitii. Este o masura sanatoasa din punct de vedere economic, extrem de riguroasa cu viitorul Romaniei (…)”. Sanatatea costa bani, chiar daca vorbim de sanatatea economiei nationale si, parere unanim exprimata de specialistii din domeniu, sunt masuri foarte greu de respectat odata introduse in Constitutie.
Fekete Andras, senator UDMR Totul ramane doar un vis
„Introducerea unui articol in Constitutie care sa reglementeze deficitul bugetar este in regula, dar oricarui Guvern ii va fi greu sa mentina procentul la trei la suta din P.I.B. In cazul in care va trebui sa-l marim va fi destul de greoi. Un articol singuratic, in care se spune vag sa avem deficit maxim nu este indicat. Trebuie discutat cum formulezi o asemenea chestiune, iar in ceea ce priveste confiscarea averilor, trebuie intai specificat ce inseamna <>. Avem legislatie care reglementeaza aceasta chestiune, avem institutii care se ocupa de aceste probleme, nu vad necesara stipularea masurii in Constitutie”, a declarat senatorul UDMR Fekete Andras, specificand ca pana la un consens al fortelor politice totul ramane doar un vis.
Lucian Bode, deputat PDL Trebuie studiate efectele
Deputatul PDL Lucian Bode ramane destul de sceptic in privinta punerii in practica a doleantelor „sefului al mare” din PDL: „Revizuirea Constitutiei nu poate fi privita punctual pe modificarea unui singur articol. Este un proces in care toate fortele politice trebuie sa se implice si sa ajunga la un acord dar tinand cont de ce se intampla pe pietele internationale ar trebui mult mai atent studiata aceasta pro-blema a deficitului”, confirmand faptul ca PDL are propriile propuneri de modificare, inclusiv ale altor articole ce au starnit controverse intre PDL si USL. Deputatul Lucian Bode admite faptul ca printr-o asemenea masura „am taia orice dorinta a vreunui partid politic de a lua masuri populiste”, dar ca este nevoie in primul rand de dialog si studiul aprofundat al efectelor pe care le-ar putea produce.
Gheorghe Pop, senator PSD „Masuri aberante”
De cealalta parte a baricadei politice, senatorul PSD Gheorghe Pop nu se dezminte si explica faptul ca ideea lui Boc este „o masura aberanta care ar avea implicati dintre cele mai nefaste asupra populatiei”, ce ridica o serie de intrebari inainte de a fi pusa in practica: „Cum planifici, cum urmaresti o astfel de masura? Ce te faci daca depasesti pragul pe care l-ai impus? Cresterea economica ar fi afectata negativ, iar Guvernul stie ca pentru a atinge tinta va trebui sa majoreze din nou impozitele si sa reduca salariile”. Referitor la al doilea amendament propus de primul ministru, senatorul Pop este foarte transant: „in prezent exista ANI si Codul de Procedura Penala care spune foarte clar ca, in cazul infractiunilor in care s-a constatat ca averea a fost dobandita ilicit, aceasta se confisca. Lege avem, doar ca trebuie pusa si in aplicare!”, vorbindu-ne totodata de un proiect de Lege pe tema confiscarii averilor ilicite depus de USL, dar a doua zi PDL a depus varianta lor. „Daca e vorba de un razboi al orgoliilor, noi suntem dispusi sa votam si legea lor, nu e mare diferenta intre cea propusa de noi – ce urmareste aproape cuvant cu cuvant Decizia Cadru 212 a Consiliului Uniunii Europene privind confiscarea averilor ilicite si cea adusa de ei. Si mai anuntam insa ca o vom pune si in practica, coruptia chiar trebuie eradicata iar averile construite prin frauda confiscate”, specificand ca nu e necesar sa fie introdus in Constitutie acest articol si sa lasam institutiile deja infiintate sa functioneze.
Printre modificarile pe care Guvernul si Presedintia vor sa le aduca Constitutiei se numara si cele ce privesc imunitatea parlamentara, Consiliul Superior al Magistraturii, reorganizarea teritoriala, toate subiecte controversate in politica romaneasca.
Parlamentarii salajeni simt ca Boc o ia pe aratura
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...