Salajul se afla pe locul zece in tara la furturile de lemne din padure, reiese din bilantul pe 2013 al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj. Anul trecut s-au efectuat 568 de actiuni de control. Au fost intocmite 154 de dosare penale si s-au acordat 1.377 de sanctiuni contraventionale pentru furtul de lemne din padure. Din cele 154 de dosare penale, 152 au fost infractiuni silvice, din care 88 pentru taieri ilegale de arbori, iar 64 pentru furt. Au fost cercetate si invinuite 130 de persoane si s-au confiscat 316 metri cubi de material lemnos, in valoare de 90.406 lei.
Zone „fierbinti” in Salaj
In judet s-au remarcat cateva zone „fierbinti” in ce priveste furtul din padure. La Tusa, de exemplu, a trebuit sa se intervina cu jandarmi pentru a opri romii din Mal II, care jefuiau padurile din hotarul satului. La Prodanesti, oamenii s-au organizat in cete care fac de paza pe rand, pentru ca hotii si-au facut un obicei din a fura din padurea dinspre Jibou. Nici la Buciumi situatia nu este mai roz. Aici, o comunitate de romi, in jur de 600, au propria lor lege si nu pot fi opriti din a „rade” padurea, spunea in urma cu putin timp viceprimarul Ioan Holhos.
Cat avem si cat taiem
Judetul nostru se afla pe locul 28 intre judetele tarii privind detinerea de fond forestier, cu o suprafata de 95.846 de hectare de padure, din care peste 30 de mii de hectare se afla in proprietatea statului, iar aproximativ 65 de mii de hectare sunt proprietate privata. Directia Silvica Salaj are in administrare 31 de mii de hectare de padure. La acestea se mai adauga alte 34 de mii de hectare pe care le are in paza, stop_coloana din cele 65 de mii care se afla in proprietate privata. In Salaj, se exploateaza anual 140 de mii de metrii cubi de masa lemnoasa.
„Scutul Padurii”
In cursul anului trecut, Inspectoratul de Politie Judetean Salaj a incheiat protocoale de colaborare cu Directia Silvica si Inspectoratul Silvic, dar si cu Jandarmeria, pentru prevenirea si combaterea taierilor ilegale de arbori. Astfel de protocoale se incheie anual intre aceste institutii, ne-a declarat Danut Hogos, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj. Masura unei astfel de colaborari s-a dovedit necesara pentru ca padurarii nu pot sa faca fata ritmului impus de hotii care ne-au adus in top zece pe tara la „ras” paduri. „Scutul Padurii”, cum este denumita campania institutionalizata, supravegheaza si faptele ilegale asociate din circulatia, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialului lemnos.
Din totalul celor 130 de persoane care au fost cercetate si invinuite anul trecut pentru infractiuni silvice, aproape 35 la suta sunt chiar angajati cu atributii in domeniul silvic. 45 de angajati din domeniul silvic au fost cercetati si invinuiti anul tecut. E ca si cum ai pune lupul paznic la oi.