Fatadele distruse ale blocurilor vor fi reabilitate pe cheltuiala locatarilor. Primaria va trimite nbotificari blocurilor cu probleme, iar cine nu se conformeaza primeste amenda.
Primaria Municipiului Zalau anunta ca toti proprietarii de imobile au obligatia sa reabiliteze fatadele distruse ale cladirilor, odata ce Legea 153 din 2011 a intrat in vigoare. Potrivit actului normativ, „acolo unde nivelul de degradare pune in pericol viata si sanatatea populatiei, reabilitarea fatadelor trebuie facuta de urgenta, iar in celelalte cazuri, reabilitarea fatadelor trebuie facuta in 12 luni de la primirea notificarii facuta de catre municipalitate”. Cei care nu respecta aceasta obligatie pot fi amendati de catre primarie cu sume cuprinse intre 2.000 si 8.000 de lei. Legea prevede ca, in trei luni de la intrarea sa in vigoare, primariile trebuie sa faca o baza de date cu toate cladirile si starea lor actuala, daca sunt sau nu reabilitate. „Echipe din cadrul Primariei Municipiului Zalau vor incepe saptamana viitoare inventarierea cladirilor din oras. Pana la finele lunii octombrie vom avea o situatie clara cu cladirile care nece-sita reabilitare”, explica Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.
Facilitati de la Guvern si Consiliul Local
Facilitatea asigurata de Guvernul Romaniei este subventionarea totala a dobanzii in cazul in care locatarii blocului apeleaza la un credit bancar pentru executarea lucrarilor de reabilitare a fatadelor. „Prin exceptie, autoritatile locale pot asigura preluarea integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor pentru proprietarii de locuinte aflati in imposibilitate de a asigura sumele care le revin, ca masura de protectie sociala, daca fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie”, se arata in lege. Totodata, autoritatile publice locale pot dispune scutirea de la plata impozitului pe cladire vreme de cinci ani consecutivi pentru proprietarii care si-au reabilitat fatadele. „Scutirea de la plata impozitului pe cladire va fi hotarata in cadrul Consiliului Local. Perioada in care proprietarii vor fi scutiti de plata impozitului va fi direct proportionala cu valoarea investitiei in lucrarile de reabilitare”, mai spune Radu Capilnasiu. Sunt exceptate de la prevederile acestei legi cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cladirile reabilitate termic sau in curs de reabilitare si cladirile clasate ca monumente istorice.
Ne cade tencuiala in cap
Pompierii zalauani au primit cinci sesizari doar in acest an, intervenind la blocurile G160, Lira Cristal si in zona Gheorghe Doja, pentru a indeparta tencuiala sau caramizile care stateau sa cada de pe fatadele cladirilor. Totul a culminat cu accidentul care a avut loc in luna mai pe strada Tudor Vladimi-rescu, unde o bucata de tencuiala din fatada blocului 120 i-a cazut in cap unei zalauance de 34 de ani.
Suntem obligati sa ne reparam fatada blocului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...