Eutanasierea unui caine se ridica la 50 euro, iar costurile pentru sterilizarea celor care se intorc pe strada sunt de 303 lei.
Aproximativ 20 de salajeni sunt muscati de caini, pisici sau alte animale in fiecare luna, potrivit datelor furnizate de Codruta Puscas, purtator de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj. Desi unele dintre aceste animale sunt chiar ai celor pe care ii ranesc, printre agresori se numara si cainii fara stapan din judet. Hingherii au prins anul acesta 239 de caini, dintre care 211 au fost eutanasiati, prezentand un risc pentru comunitate. 20 au fost eliberati, dupa ce au fost vaccinati si sterilizati, iar opt caini au fost revendicati de stapani. In urma cu aproape zece ani, cand serviciul si-a inceput activitatea, numarul maidanezilor care isi faceau veacul prin Zalau era de aproximativ 3.000. Azi, numarul loc a scazut simtitor. Numarul adoptiilor, insa, nu a suferit nicio modificare de sase ani, ramanand la nivelul zero.
Bani grei pentru capturarea cainilor
Adapostul administrat de DGADP gazduieste momentan sapte caini adulti. Doua femele si cinci masculi, dintre care un rottweiler abandonat de familie. Animalele pot sta maxim sapte zile in adapost, dupa care se intorc pe strada, cu crotalii in urechi, sau sunt eutanasiati. „Cainii care vin la noi sunt caini pe care ii refuza toata lumea. De asta nu exista nici adoptii. Daca cineva ar veni dupa caini, i-am da cu titlu gratuit, doar sa ii ia”, spune tehnicianul veterinar care se ocupa de aceste animale, Viorel Panican. Costurile pentru capturarea cainilor maidanezi sunt foarte mari, suma totala in care sunt incluse salariile personalului, combustibilul, tranchilizantele, hrana pe care cainii o primesc de doua ori pe zi, vaccinurile si operatiile de sterilizare se ridica la 303 lei pe cap de animal. Anul acesta, pentru cei 239 de caini care au ajuns in adapost s-a cheltuit in jur de 72.000 de lei.
Eutanasierea costa aproape 50 euro
Sumele care trebuie cheltuite pentru eutanasierea unui animal sunt mai mari decat s-ar putea crede. Pe langa costurile materialelor necesare, adica seringi, ace si substanta pe care injenctia letala o contine, costuri care ajung la 21 euro, se adauga si taxa pentru cadavrele animalelor, care sunt ridicate de firma Protan Dej. „Se plateste 0,5 euro pe kilogram de animal pentru cadavre. In cadrul depozitului exista un congelator, unde sunt pastrate trupurile animalelor, iar la anumite perioade de timp, firma din Dej vine si le ridica. Este o suma mare, mai ales ca majoritatea cainilor pe care ii eutanasiem sunt adulti. Nu avem cazuri in care sa fie eutanasiati catei, pentru ca ei se vindeca, chiar daca sunt loviti de masini sau au alte probleme. Puii nu au nici probleme de senilitate sau agresivitate accentuata, asa cum se mai intampla in cazul cainilor maturi”, mai precizeaza tehnicianul veterinar din cadrul adapostului. Astfel, costurile eutanasierii rottweilerului agresiv care sta momentan in adapost va ajunge la aproape 50 euro.
Un cimitir al animalelor ar rezolva problema
Tehnicianul veterinar care se ocupa de ani buni de cainii maidanezi ai Zalaului crede ca solutia cea mai buna ar fi infiintarea unui cimitir al animalelor. „Multi caini ajung la noi pentru ca sunt batrani, bolnavi sau agresivi, iar in cazul in care mor, stapanii nu isi permit sa suporte costurile de la firma care trebuie sa le ridice cadavrele. Daca ar exista un cimitir al animalelor si o unitate specializata care sa se ocupe de transportul animalului decedat de la familie la cimitir, acesti caini nu ar mai ajunge pe strada”, spune Viorel Panican, tehnician veterinar al adapostului de caini al DGADP. Hingherii se ocupa si de strangerea cadavrelor animaliere din oras. Din cele 304 interventii pe care le-au avut in acest an, 65 au fost pentru ridicarea cadavrelor. „Costurile sunt foarte mari, pentru o vaca, de exemplu, proprietarul trebuie sa plateasca mai mult decat ar da pentru un animal viu”, mai spune tehnicianul veterinar.