Coalitia Organizatiilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) cere includerea in legislatia nationala a unui capitol special care sa cuprinda toate cele 14 drepturi funamentale ale pacientilor, din Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor. COPAC atrage atentia ca actuala legislatie romaneasca nu cuprinde toate drepturile fundamentale ale pacientilor recunoscute in Europa. Mai mult, Coalitia Orga-nizatiilor cu Afectiuni Cronice din Romania a precizat intr-un comunicat de presa ca dreptu-rile pacientilor precizate in le-gislatie sunt incalcate frecvent, fara a fi pedepsit cineva. Gheorghe Tache, presedintele Coalitiei Organizatiilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a declarat ca solicitarea ca legislatia sa cuprinda un capitol special destinat drepturilor pacientilor cuprinse in Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor, a fost facuta catre Ministerul Sanatatii inca din 2012. Anul acesta, asociatia a revenit cu solicitarea in 18 aprilie, cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacientilor.
Cele 14 drepturi funamentale ale pacientilor cuprinse in Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor sunt: dreptul la masuri preventive; accesibilitate; informare corecta; consimtamantul informat; alegere libera; respectul intimitatii si confidentialitate; respect pentru timpul pacientului; respectarea standardelor de calitate; siguranta; inovatie; evitarea suferintei si durerii care nu sunt justificate; tratamentul personalizat; dreptul de a ma-nifesta nemultumirea si dreptul de a fi compensat. Totodata, vicepresedintele COPAC, Iulian Petre, considera esentiala stabilirea unor pedepse acolo unde va fi constatata incalcarea acestor drepturi.
Potrivit Adinei Sabadas, coordonator in cadrul Serviciului „Reprezentantul Pacientilor de la Spitalul Judetean, anul acesta s-a inregistrat o reclamatie cu privire la atitudinea neprofesionala a personalului. De asemenea, au fost reclamatii cu privire la faptul ca oamenii nu stiau de unde sa obtina diferite informatii din incinta Spitalului.
Salajenii care considera ca le-au fost incalcate drepturile de pacienti de catre diverse institutii si nu stiu cui sa se adreseze pentru aceasta problema pot apela gratuit din orice retea de telefonie la numarul 0 800 800 242, zilni,c intre orele 9:00 si 17:00, iar un operator le va raspunde si ii va indruma. Pro-blemele legate de incalcarea drepturilor pacientilor vor fi inregistrate si trimise spre solutionare institutiilor competente.