În contextul introducerii vaccinării obligatorii în alte state europene precum Franța, și pe baza răspândirii noii variante Delta a coronavirusului, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a vorbit, luni seară, într-o emisiune televizată, despre ritmul de vaccinare în rândul românilor, dar și despre posibilele efecte ale răspândirii celei mai noi tulpini. Întrebat fiind dacă vor exista categorii profesionale pentru care imunizarea să fie obligatorie, așa cum deja se întâmplă în țări precum Franța, Spania sau Grecia, doctorul Gheorghiță a explicat că nu se pune problema obligării cuiva să se vaccineze.
“Categoric, la acest moment, nu se pune problema de așa ceva și nici nu cred că va fi pusă problema obligativității. Dar trebuie să luăm în calcul problema responsabilității, pentru că nu vorbim de o boală care ne afectează doar pe noi, ci este o boală care îi afectează implicit și pe cei din jurul nostru. Chiar dacă noi decidem să nu ne vaccinăm, să nu respectăm măsurile de prevenție, ajunge simplul fapt că ne expunem la această infecție. Ne putem îmbolnăvi și îi putem îmbolnăvi și infecta și pe cei cu care intrăm în contact în viața de zi cu zi. Tocmai din acest punct de vedere trebuie să avem grijă la cei din jurul nostru, să fim mai responsabili, și în felul acesta putem să avem un control mai bun al infecției”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Până în prezent, în țara noastră au fost administrate aproximativ 9,3 milioane de doze de vaccin anti-covid. Mai mult de 4,9 milioane de persoane au fost imunizate, din care 4,78 milioane au fost injectate cu ambele doze, targetul final de vaccinare fiind de 16 milioane de români.