Megascandalul patriotardo-extremist cu accente manelistice pe-trecut la Tebea a fost prezentat cu generozitate pe principalele canale de stiri. Ore intregi pe ecranele televizoarelor am fost martori la un spectacol grotesc avandu-i in prim plan pe reprezentantii nostri in parlamentul Romaniei si in cel european. Sudalmile, acuzele si huiduielile aproape ca acopereau slujba de pomenire dedicata lui Avram Iancu. Nici langa mormantul craisorului papagalii de pe Dambovita nu s-au putut abtine si si-au continuat razboaiele politice. Iar in spatele lor formatiuni de ultrasi ce nu pareau sa fi depasit stadiul de pite-cantrop urlau din toti rarunchii precum la un meci de fotbal. Un tablou grotesc demn de evul mediu timpuriu…
Vizionand evenimentul nu am putut sa nu-mi amintesc de una dintre cele mai comentate si con-troversate carti aparute dupa ’90 in peisajul cultural romanesc – „Politice” a lui Horia Roman Patapievici. Desi, la momentul aparitiei cartea a produs un cutremur in constiintele patriotilor de conjunctura din cauza unor asertiuni oarecum deplasate si exagerate referitoare la poporul roman si devenirea lui istorica, astazi cuvintele lui Patapievici pot descrie destul de veridic cele intamplate la Tebea. „Un popor cu substanta tarata. Oriunde te uiti, vezi fete patibulare, ochi mohorati, maxilare incrancenate, fete urate, guri vulgare, trasaturi rudimentare”, spunea filosoful despre poporul roman. Iar afirmatiile sale se incadreaza perfect in tabloul de langa mormantul lui Iancu. Cat despre modul de exprimare publica al romanilor tot Patapievici descrie perfect discursurile politicienilor pusi in fata microfoanelor in plin delirium tremens – „Romana este o limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim sau… sa o folosim numai pentru injuraturi”.
Oricat de socante ar fi aceste declaratii si oricata nemultumire ar putea genera, realitatile acute nu ne permit sa le contrazicem. Ne-o dam in petec oridecate ori avem ocazia si suntem lipsiti de bun simt pana si in fata mormintelor. Patrio-tismul luminat e doar o expresie din manualele de istorie fara acoperire in spatiul public mioritic. Iar asta din cauza faptului ca, in momentul de fata, romanii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cat o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu” (din „Politice” de H.R. Patapievici).
Sudalmi electorale la mormantul lui Iancu
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...