Desi sunt scutiti de cea mai mare parte a taxelor pe care le implica infiintarea unei firme, studentii salajeni nu se inghesuie sa devina patroni. De la inceputul anului, doar 26 de tineri cu spirit antreprenorial si-au luat inima in dinti si s-au lansat in afaceri in an de criza.
In conformitate cu prevederile HG 166/2003, studentii care isi deschid afaceri personale sunt scutiti de plata taxelor si tarifelor pentru operatiunile de inmatriculare, de taxele pentru obtinerea de la administratiile publice locale a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent. De asemenea, nu platesc nici tarifele pentru asistenta oferita de oficiile registrului comertului si nici pe cele pentru publicarea, in extras, in Monitorul Oficial, a incheierii de inmatriculare pronuntata de judecatorul delegat la ORC. Acest lucru inseamna, o facilitate de 420 de lei pentru asociat unic si 550 de lei, pentru situatiile in care firma are doi asociati.
Firmele de IT, in topul preferintelor
La nivel national, din cele aproape 82.000 de firme infiintate de la inceputul anului si pana in luna septembrie, 603 au apartinut studentilor. Cei mai multi s-au orientat catre societati care au ca obiect de activitate realizarea softului la comanda, respectiv software orientat catre clienti. In ceea ce priveste orasele preferate de catre tinerii antreprenori, acestea sunt Bucuresti, Cluj-Napoca, Galati si Craiova.