Se face dreptate! Functionarii din aparatul de stat vor simti, si ei, gustul amar al crizei. Dupa un an in care au privit din tribune macelul din sectorul privat, bugetarii vor fi scosi cu japca de la adapostul care i-a protejat in fata efectelor recesiunii.
Guvernantii au reusit, in cele din urma, sa identifice modalitatea prin care sa faca putina ordine in institutiile publice si sa-i multumeasca, in acelasi timp, pe oficialii Fondului Monetar International. Cele zece zile propuse initial pentru trimiterea bugetarilor in concediu fara plata au devenit opt, impartite egal in lunile noiembrie si decembrie. Calculele arata ca in cele opt zile de odihna fortata a salaritilor de la stat, la buget se vor face economii de 1,5 miliarde de lei.
Materializarea propunerii concediului fara plata a cazut ca un traznet pe capul bugetarilor, care mizau ca o decizie in privinta constitutionalitatii legii de reorganizare a institutiilor publice va fi luata prea tarziu pentru ca oamenii sa mai stea acasa fara remuneratii. „Ne-a prins pe picior gresit decizia Curtii Constitutionale! Noi stateam linistiti. Suntem legati la maini de maini si de picioare, nu cred ca mai avem ce face”, a recunoscut Vasile Marica, presedintele Sed Lex. Surprize, surprize! Curtea Constitutionala a oficializat concediul fortat ceva mai repede decat a anuntat initial
Cum ne-au obisnuit deja, sindicalistiilor din sector le-a si zburat gandul la organizarea de proteste. De data aceasta, insa, nu le prea iese figura, pentru ca se apropie alegerile, iar scopul oricarui protest ar fi rastalmacit politic. Oricum, masura creeaza panica in randul lucratorilor de la stat. Acestia se dau de ceasul mortii, disperati ca nu-si pot da seama cum vor asigura activitatea in institutiile publice in care sunt incadrati. Au omis, probabil, un aspect esential, pe care insusi seful statului l-a remarcat: institutiile deconcentrate sunt supradimensionate.
Asa ca, fiecare bugetar va freca menta la serviciu cu patru zile pe luna mai putin decat o facea pana acum.
Odihna cu japca!
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...