Asociatia Pro Consumatori a lansat recent campania de informare "Stop 5G" pentru a atrage atentia asupra pericolelor aplicarii tehnologiei 5G. Asociatia afirma ca tehnologia 5G este testata pe romanii din Bucuresti si Floresti, judetul Cluj.
Asociatia Pro Consumatori, este o organizatie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor.
Scopul acestei campanii este atragerea atentiei autoritatilor statului roman asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G in Romania pentru mediu, oameni si orice alta forma de viata.
Asociatia afirma ca statul roman a trecut la etapa de implementare a testelor in teren, la Bucuresti de catre Vodafone si la Floresti (Cluj) de catre Orange, afara ca populatia sa fie informata despre efectele adverse asupra sanatatii sau bunastarii consumatorilor de servicii de telefonie mobila si internet wireless.
Iata ce transmite Asociatia Pro Consumatori:
"S-a trecut in 2019 la etapa testelor de implementare in teren, la Bucuresti de catre Vodafone si la Floresti din judetul Cluj de catre Orange, fara ca populatia sa fie informata despre efectele adverse asupra sanatatii sau bunastarii consumatorilor de servicii de telefonie mobila si internet wireless. Despre dezavantajele privind securitatea datelor personale se vorbeste tangential, mai mult din perspectiva vulnerabilitatii sistemelor institutionalizate de date. Aspectele privind securitatea datelor institutionalizate sunt publicate doar pentru eliminarea concurentei puternice a gigantului chinez de telecomunicatii Huawei. Nimic nu scapa oficial despre efectele negative asupra sanatatii, bunastarii oamenilor si a mediului. Daca se mai fac auzite voci neoficiale despre acest subiect, mai mult in mediul online, atunci acestea sunt rapid contracarate ca vehiculand probleme de mult timp reglementate in Uniunea Europeana sau promovand informatii neconfirmate, chiar tendentioase, contrare progresului tehnologic cu orice pret. Recent, peste 200 de cercetatori din peste 35 de tari au semnat o petitie cerand un moratoriu pentru lansarea tehnologiei 5G, pana cand se va dovedi ca nivelul de radiatii la care vom fi expusi cu totii este sigur%".
De asemenea, pe pagina web www.petitieonline.com, se cere interzicerea implementarii si dezvoltarii retelei 5G in Romania, astfel ca s-au strans pana la data de 22 iulie 2019, 7.306 semnaturi.
De cealalta parte, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a realizat o harta a campului electromagnetic din tara si oricine poate intra pe o platforma online dedicata (www.monitor-emf.ro) si poate verifica daca intensitatea campului electromagnetic din aceste localitati se incadreaza in normativele date de Ministerul Sanatatii.
Cei peste 100 de senzori ficsi de monitorizare de banda larga sunt amplasati in Bucuresti si alte 62 de orase din aara.
Eduard Lovin, vicepresedinte al ANCOM, autoritate care monitorizeaza si nivelul campului electromagnetic din tara a declarat pentru hotnews.ro: "Nu neaparat radiatiile antenelor influenteaza in mod semnificativ corpul uman, ci telefonul pe care-l tii la ureche, care emite mai puternic cand antena este mai departe. Dar recomandam moderatie, pentru ca daca stai cu telefonul la ureche multe ore pe zi, luni si ani intregi, campul electromagnetic iti incalzeste tesutul. Daca avem statii de baza mai putine, telefoanele vor emite cu o putere mai mare ca sa ajunga la statia de baza. Daca avem statii de baza mai multe, mai mici, cu emisie mai mica, respectand norma totala de emisie din jurul nostru, telefonul va emite cu o putere mai mica astfel incat ?i noi vom fi mai in siguranta."