După doar trei luni de pregătire într-un centru privat alături de Larisa Tripon, cinci copii din Zalău sunt campioni internaționali în echipa României la aritmetică mentală. Cei cinci copii care au contribuit la impresionanta performanță a echipei de isteți români la campionatul internațional de aritmetică mentală Horus, organizată la Cairo, în 2 septembrie, sunt: Laurențiu Cotrău – locul 1, Alexie Vereș – locul 1, Anisia Cleopatra Bologa – campion, Rareș Ciprian Lazăr – campion online pe România, și Miruna Cristiana Lazăr – locul 4 online pe România.
Au participat la concurs echipe din șapte țări, iar copiii au avut de rezolvat contra-cronometru (10 minute) 160 de calcule! Românii au fost ași, iar cei din Zalău au contribuit la performanța notabilă, mai ales că au început acest tip de aritmetică în urmă cu doar trei luni.
”Lacrimi, bucurie, multe emoții! România a strălucit pe scena Egiptului cu putere! De această dată campionii noștri au dus România pe locul 1 din toate țările participante și am câștigat premiul cel mare de 417$. A fost o zi plină de suspans dar rezultatele au fost pe măsură. Vă invităm să vizionați experiența noastră minunată de la Campionatul Horus Cairo 2022! Felicitări pentru campionii noștri: Iustin Ștefan Petcu – Campionul Campionilor, Ștefan Lemnaru – Campionul Campionilor + 50 dolari, Covacu Eduard – Campion – Sofia Maria Petcu Campion, Tudor Stefan Sontu – Campion + 30 dolari, Bologa Anisia Cleopatra – Campion, Elmira Hadaly Bejan – Campion, Anastasia Papazicu – locul 1, Marin Alexandru – locul 1, Gîlcescu Matteo – locul 1, Damian Ianis Mocianu-locul 1, Veres Alexie – locul 1, Cotrău Laurențiu -locul 1, Nicola Jalbă – locul 1, Stefan Marcel Pricopi – locul 1”, este mesajul publicat pe pagina oficială a centrului de aritmetică.
Larisa Tripon, profesoara care i-a însoțit pe copii la concurs și care într-un timp atât de scurt de pregătire a reușit să obțină asemenea performanțe (cinci copii premianți în lotul național, trei la concursul fizic și doi la concursul online) a declarat, pentru Graiul Sălajului, că este foarte mândră și onorată de rezultatele copiilor. Va continua cu aceeași dăruire să lucreze cu elevii, mai ales că sunt înscriși și la concursul World Mathematics League, a cărui deschidere oficială a avut loc în cadrul campionatului de la Cairo.
”Steagul României a strălucit pe meleagurile Egiptului, imnul național a răsunat cu putere, iar copiii au fost entuziasmați de rezultatele obținute. Printre câștigători se numară cinci elevi din Zalău care au contribuit la performanțele României la campionatul internațional de aritmetică mentală Horus, susținut în Cairo. Copiii din centrele noastre au reperezentat România cu mândrie si ne-au adus țara pe primul loc, câștigând titlul de cea mai bună echipă din toate cele 7 țări participante!
Această onoare a venit cu un premiu de 417 dolari și a adus cinste României. În cadrul acestui campionat, copiii au avut de rezolvat 160 de calcule în 10 minute. Campionatul din Cairo a fost și deschiderea oficială a concursului World Mathematics League, care constă în 12 etape lunare în care copiii își demonstrează abilitățile dobândite în domeniul aritmeticii mentale. Această ligă a fost creată pentru a oferi șansa tuturor copiilor, la nivel internațional, de a participa online la concurs. Urmează un an plin de provocări, în care cei mici vor evolua și se vor dezvolta prin intermediul acestui tip de campionat. Pana atunci, suntem mândri de performanțele obținute, atât în mediul online cât și fizic, la Cairo. Acești isteți sunt: Laurențiu Cotrău, Alexie Vereș, Anisia Cleopatra Bologa, Rareș Ciprian Lazăr, Miruna Cristiana Lazăr”, spune profesoara Larisa Tripon.
Profesoara Larisa Tripon ne-a explicat că ”aritmetica mentală este o metodă complexă de dezvoltare cognitivă, prin care se dezvoltă abilități de calcul mintal rapid. În urma antrenamentelor sistemice, copiii reușesc să facă calcule de ordinul sutelor, chiar miilor, cu viteza luminii, iar această abilitate pe care o dobândesc îi propulsează pe multe podiumuri internaționale dar îi ajută foarte mult și în procesul general de gândire și învățare”.
Felicitari copiilor si celor ce i-au pregatit !