Statul ia serios in calcul tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante. Initiativa este agreata de o parte din proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturilor restaurantului, insa este respinsa de altii, pe motiv ca se va incarca factura clientului. In primul caz, legalizarea bacsisului in restaurante inseamna ca finantele scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat.
Imi amintesc ca inainte de 1989 un chelner de la restaurantul Somesul din Jibou avea un salariu de 1000 de lei, insa el mai castiga 2000-3000 de lei din bacsisul care nu era inclus in nota de plata si ca atare nu putea fi fiscalizat. Intrebarea se pune: Este bacsisul un drept sau o recompensa? Ma indoiesc ca oferirea unei compensatii suplimentare pentru chelneri reprezinta o ilegalitate. Legalizand bacsisul, riscam sa dam un semnal, gresit de altfel, ca acesta este un drept si nu o recompensa, care nu este garantat nici macar de oferirea unor servicii exceptionale. In cultura multor turisti care viziteaza tara noastra, bacsisul nu este o notiune comuna si nici respectata. In Statele Unite ale Americii, de pilda, oferirea unei compensatii suplimentare este foarte comuna, insa bacsisul nu este legalizat, ci doar reglementat. Patronul poate sa plateasca personalului care primeste bacsis un salariu inferior salariului minim federal, iar salariatii care primesc bacsis au obligatia sa plateasca taxe pentru veniturile suplimentare din bacsis. Numai ca declararea veniturilor suplimentare, a bacsisului adica, se face pe propria raspundere si sub imperiul propriei constiinte. Asta in SUA. La noi nu stiu cum ar fi. Totusi se presupune ca restaurantele isi vor stabili nivelul „atentiei” platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10 la suta din totalul notei de plata. Astfel, statul va colecta mai multe taxe si impozite.
O parere contrara o au reprezentanti ai restaurantelor care cred ca o asemene masura ar avea consecinte negative asupra consumului, pentru ca se incarca nota de plata a clientului. Ei considera ca este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus si ca nu toti clientii lasa bacsis. Potrivit lui Viorel Muresan, patronul unui restaurant din Zalau, nivelul bacsisului din restaurante a scazut dramatic, in ultimii ani, in primul rand din cauza reducerii cu aproape 50 la suta a vanzarilor, dar si a faptului ca cei care mai mananca in oras lasa chelnerilor mai putini bani. Criza si-a pus si in acest sector amprenta. Doar statul va aduna ceva craitari la bugetul si asa deficitar prin tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante.