Conducatorii tarisoarei isi doresc sa facem fata crizei financiare cu strategia taranului sarac: trebuie sa strangem cureaua si speram ca astfel vom iesi din saracie. Dar, taranul nu a iesit din saracie, ci a devenit si mai sarac. Cand ai probleme financiare, desigur nu esti risipitor. Dar in primul rand te gandesti de ce ai ajuns in aceasta situatie si ce trebuie sa faci pentru a nu mai ramane in saracie. Taind brutal cheltuielile este un mod de adancire a capacitatii de depasire a starii actuale. Puterea de cumpararea a scazut drastic, direct proportional cu standardul de viata. Cum mai putem sa sustinem economia daca o pereche de pantofi pe care o cumparai in urma cu trei ani la 95 de lei si-a dublat acum pretul? Sa nu mai punem la socoteala pretul carburantului. Daca in iarna lui 2008 un litru de benzina fara plumb costa sub trei lei, acum acesta aproape ca atinge sase lei. Traim mult mai prost decat ne arata indicele celor de la statistica. Dovada, am ajuns sa cumparam produse ieftine, marci „de criza”, nou aparute pe piata. Ca de exemplu, produsele „1”; de o calitate indoielnica, dar fara concurent pe piata in ce priveste pretul.
Profunzimea crizei economice si sociale ne impune sa intelegem ca ne confruntam cu un complex de probleme care impun un pachet de solutii. Este nevoie sa regandim ce este economia romaneasca si care este relatia dintre ea si societatea romaneasca. Romania a facut aici o eroare fundamentala. Privatizand, am crezut ca statul trebuie sa se retraga complet din economie si aceasta va creste prin propriile sale mecanisme. Statul s-a retras din economie acolo unde era vital nevoie de el, dar s-a implicat ca partener corupator si demotivator in zone gri, care au devenit veritabile gauri negre de scurgere a resurselor existente.
Statul si economia, vaca si baletul
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...