Nici nu s-a uscat bine cerneala pe Ordonanta de Guvern privind largirea bazei de impozitare a veniturilor agri-cole ca Executivul si pre-gateste introducerea unui nou bir pentru agricultori: tariful pentru imbunatatiri funciare. Deja, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a intocmit un proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea „Normelor metodologice privind modul de calcul si de colectare, precum si termenele de plata aferente tarifului de imbunatatiri funciare”. Potrivit proiectului de act normativ ce urmeaza a fi adoptat de Executiv, incepand din acest an toti agricultorii ale caror terenuri sunt „afectate” de sistemele de imbunatatiri funciare si irigatii vor plati o taxa in functie de suprafata in cauza, precum si de complexitatea si de valoarea lucrarilor care au fost sau vor fi executate de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF). Pana acum, lucrarile de imbunatatiri funciare erau finantate din bugatul de stat ,cu sprijinul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare. Cum la noi, orice zvon privind infiintarea de noi impozite ori majorarea celor existente prinde conturul realitatii, e de asteptat ca taxa pentru imbunatatiri funciare sa-si intre in „drepturi” cat mai curand.
Plata se va efectua in fiecare an pana la data de 31 martie. Daca sumele sunt mai mari de 500 de lei, se pot plati in mai multe transe. Pentru intarzieri la plata se aplica penalitati conform legislatiei fiscale.
Patru taxe distincte
Potrivit prevederilor actului normativ, „beneficiarii lucrarilor de imbunatatiri funciare sau mostenitorii de drept ai acestora, dupa caz, sunt obligati sa achite Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare un tarif de imbunatatiri funciare, core-spunzator urmatoarelor categorii de lucrari: administrarea amenajarilor de irigatii; administrarea, exploatarea, intretine-rea si repararea amenajarilor de desecare cu evacuare a apei prin pompare; administrarea, exploatarea, intretinerea si repararea amenajarilor de desecare cu evacuare gravi-tationala a apei; administrarea, intretinerea si repararea lucra-rilor de combatere a eroziunii solului”. Cuantumul tarifului se calculeaza de ANIF si se plateste distinct pentru fiecare dintre cele patru categorii de lucrari mentionate mai sus.
Nu platesti, nu primesti subventii
Nici n-a intrat in vigoare respectivul act normativ si se si prevad modalitati de recuperare a tarifului pentru imbuna-tatiri funciare. Astfel, la articolul 23 se prevede ca celor care nu achita tariful li se vor opri sumele respective din cuantumul subven-tiilor pe care urmeaza sa le primeasca pentru anul respectiv. Tariful de imbuna-tatiri funciare se va fi incasat prin compartimentele de specialitate ale administratiei publice locale.