martie 22, 2025

Statuia lui Mihai Viteazul de la Scala, aproape gata. Urmează turnarea în bronz

statuie2

Statuia care îl înfățișează pe Mihai Viteazul călare și care va fi amplasată în fața Cinematografului Scala din municipiu este aproape finalizată.

Sculptorul spune că a terminat lucrarea în proporție de 95 la sută, așa că, în curând, statuia va putea fi turnată în bronz, apoi expusă pentru a putea fi admirată.

„Am luat legătura cu domnul Paul Muscalu, artistul plastic care realizează modelul sculptural inițial ce servește drept bază pentru turnarea în bronz de către Făurar Art SRL din Baia Mare. Artistul ne-a dat asigurări și ne-a exemplificat cu fotografii că lucrarea sa este gata în proporție de 95 la sută și că acum se concentrează pe detalii și o va preda înainte de termenul stabilit, 20 martie, pentru a fi realizată apoi statuia în bronz. Și ne-a garantat o lucrare de referință în arta plastică românească.

De când opera domnului Paul Muscalu va fi predată, Făurar Art SRL are termen șase luni pentru a o turna în bronz. Dar vom căuta să avem statuia instalată până la 3 august, dată la care, în 1601, Mihai Viteazul obținea victoria împotriva armatelor habsburgice conduse de generalul Basta, în bătălia de la Guruslău, unde avem monumental inaugurat în 1976, realizat de sculptorul Victor Gaga. Această bătălie a fost una dintre ultimele mari victorii ale domnitorului, marcând un moment important în lupta pentru unitatea Țărilor Române”, spune Teodor Bălăjel, viceprimarul municipiului.

Potrivit acestuia, modernizarea zonei Scala este o prioritate a administrației locale în prima parte a acestui an, urmând ca pe șantierul deschis anul trecut lucrările să fie reluate în perioada imediat următoare.

„Amenajarea de la Scala înseamnă o transformare estetică majoră, o modernizare ce va revitaliza acest spațiu din punct de vedere urbanistic și prin care zona centrală extinsă devine mai îngrijită și mai atractivă. E vorba de amenajarea unei elegante piațete, cu zone verzi, aranjamente florale, alei, iluminat specific cu stâlpi din fier forjat, fântâni încastrate în paviment cu jocuri de lumini în culori.

Vom relua foarte curând lucrările cu firma cu care realizăm ansamblul peisagistic complex, amenajarea propriu-zisă din zona Scala – ce reprezintă aproximativ 80 la sută din suma întregului proiect, în care statuia are o pondere de 20 la sută. Urmărim să finalizăm amenajarea arhitecturală cât mai repede, nu trebuie să întindem lucrările până vine statuia, orașul să arate îngrijit cât mai repede.

Vom obține prin remodelarea zonei o punere în valoare deosebită din punct de vedere arhitectural. Zalăul va avea un nou reper important, aici va fi un spațiu emblematic pentru oraș, o amenajare cu un simbol puternic în statuia care se va înălța la peste 5 metri, cu soclu și cu reprezentarea lui Mihai Viteazul călare”, a explicat Teodor Bălăjel.

În față la Scala, îl vom vedea pe Mihai Viteazul călare pe cal, cu paloșul în mână în poz iție ridicată. Materialul din care se va realiza statuia este bronzul, iar statuia va avea o înălțime de aproximativ 5,25m de la cota superioară a soclului și până la cota superioară a paloșului. Așezarea statuii se face pe un soclu din beton armat cu o formă poligonală în plan, placat cu piatră naturală de grosime minimă de 10 cm – travertin impermeabilizat. Frontal se va monta pecetea domnească și litere volumetrice metalice cu textul <Mihai Viteazul/ (1558-1601)/ Domn al Țării Românești și Ardealului și a Toată Țara Moldovei>. Pe lungimea soclului se vor așeza cele 3 steme – simboluri heraldice reprezentând cele trei țări unite în anul 1600.

Proiectul de amplasare a unei statui reprezentative pentru Zalău, mai ales că singurul Bulevard din municipiu poartă numele domnitorului, datează din anii 2010-2016, însă nu s-a mai pus în practică din cauza nehotărârii privind locul în care să fie amplasată statuia.

Discuțiile și proiectul au fost reluate în anul 2021, când deja prindea contur modernizarea platoului de marmură, înființarea zonei pietonale și reînființarea Cinematografului Scala, marile investiții din municipiu finalizate în perioada 2022-2023. Atunci, s-a decis ca statuia să fie amplasată în parcul din fața Cinematografului Scala, costurile ridicându-se, inițial, la circa 500 de mii de euro.

Însă, soluțiile propuse de constructor nu au fost aprobate de Comisia Națională pentru Monumente de For Public, prin urmare, după vreo doi ani în care proiectul a trecut prin comisii naționale avizatoare, costurile s-au dublat.

Comisia Naţională pentru Monumente de For Public nu a aprobat materialul propus inițial, adică fibră patinată, așa că s-a decis înlocuirea acestui composit cu bronz. De asemenea, nu a fost acceptat soclul placat cu plăci de 3 cm, solicitându-se ca acesta să fie dintr-o singură bucată de piatră.

Ținând cont de dimensiune, varianta era imposibil de pus în practică, așa că s-a ajuns la compromisul de a placa socul cu placaj tip zidărie, de 10 cm grosime. Toate aceste modificări solicitate au crescut costurile investiției: statuia din bronz e mult mai grea, metoda de ancorare trebuia să fie schimbată, soclul trebuie să fie mult mai rezistent, remodelarea machetei a condus la sprijinirea statuii în două puncte, adică pe picioarele din spate ale calului, spre deosebire de soluţia iniţială cu sprijinire în 3 puncte, adică pe picioarele din spate şi pe coadă, și așa mai departe. Toate aceste modificări au însemnat costuri suplimentare care, potrivit devizului general elaborat la faza Proiect Tehnic, sunt de 5,16 milioane de lei inclusiv TVA, adică peste un milion de euro.

De menționat că investiția nu înseamnă doar realizarea statuii lui Mihai Viteazul călare pe cal, cu sabia în mână, și a soclului. În această sumă este cuprinsă și amenajarea zonei din fața Cinematografului Scala: spaţii verzi, alei pietonale, fântâni arteziene, mobilier urban, iluminat ambiental etc.

2 thoughts on “Statuia lui Mihai Viteazul de la Scala, aproape gata. Urmează turnarea în bronz

  1. Să sperăm că așa va fi și nu în locul lui M.Viteazul să apară generalul Basta. S-a mai întâmplat și prin Oradea din ordinul unui primar român.

    1. Nene, vezi ca incurci „borcanele”. Statuia lui Mihai Viteazul a fost mutata in alta zona din Oradea. In locul ei a fost amplasata o statuie a regelui Ferdinand I, care a mai fost amplasata in acel loc in perioada interbelica si pe care comunistii au daramat-o. Nu uita ca Marea Unire de la 1918 s-a realizat cu sprijinul regelui Ferdinand I. Alta data cand vrei sa postezi ceva, informeaza-te inainte.

Comments are closed.