In sediile statiunii fata oile
Datoriile pe care le are la ora actuala Statiunea de Dezvoltare Pomicola Zalau se ridica la suma de 70 de miliarde de lei vechi, din care un procent de 70 la suta reprezinta penalitati. Cum s-a ajuns la aceasta situatie nu-i greu de banuit. Retrocedarile si managementul defectuos au facut ca imobilele statiunii sa nu poata fi vandute, pentru ca Mi-nisterul Finantelor Publice a pus sechestru pe acestea din cauza datoriilor.
In baza Legii 45/2009, privind organizarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) si a Legii 72/2011, pentru modificarea si completarea Legii 45/2009 se avea in vedere reorganizarea statiunilor de dezvoltare pomicola in societati comerciale sau desfiintarea lor. In cazul statiunii din Zalau, in anii 2009 si 2012 s-au efectuat doua audituri pentru a se putea lua o decizie. Decizia insa intarzie sa apara. Valer Coste, directorul Statiunii de Dezvoltare Po-micola, afirma ca in prezent statiunea se afla in reorganizare. In 2010, toate unitatile din subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice au fost iertate de datorii, mai putin cele care urmau sa fie reorganizate in societati co-merciale sau desfiintate. Potrivit legii, aceste unitati urmau sa fie preluate de Agentia Domeniilor Statului, dar nu a mai fost emis nici un act legislativ care sa decida soarta lor. Cum statiunile au fost infiintate prin Hotarare de Guvern, desfiintare ori reorganizarea lor se face tot prin astfel de act legislativ. Cert este ca la ora actuala statiunea are doar sase angajati, care nu si-au primit salariile din luna octombrie a anului trecut. Cei sase angajati sunt paznici la sediile celor sase ferme, sedii in care in aceasta primavara au fatat oile, dupa spusele unui martor ocular.
Lacat strain pe pamant romanesc
Pepiniera din Pericei se intinde pe o suprafata de 74,80 hectare. Pe vremuri asigura puieti de pomi fructiferi pentru tot Ardealul si tota tara. Inginerul Mircea Gorgan spune ca se puteau produce si puieti pentru export. Terenurile de la intrarea in pepiniera au fost retrocedate. Muncitorii, cati au mai ramas, intra la locul de munca pe unde pot. Peste drumul de la intrarea principala au fost puse lanturi si lacate de catre mostenitorii te-renului. Marin Codre, seful ADS Salaj, imi povesteau o intamplare tragi-comica: cand o comisie alcatuita din repre-zentanti ai Prefecturii, si ai Primariei din Pericei, ai Directiei Agricole ADS a intentionat sa intre in pepiniera a trebuit sa le cheme pe cele trei mostenitoare de sex feminin, tustrele urmase ale lui Attila, sa deschida lacatele. Una este din Cluj, alta din Salonta, alta din Budapesta. Au venit femeile, au deschis lacatele si au intrat romanii pe pamant…romanesc. Pepiniera din Pericei in suprafata de 74,80 hectare si 2,40 hectare in Zalau sunt tot ce-a mai ramas din Statiunea de Dezvoltare Pomicola. Directorul statiunii, Valer Coste, sustine ca la Zalau doar 0,72 de hectare sunt livada. Restul, pana la 2,40 de hectare sunt imobile, adica sediile fostelor ferme, care, cum spuneam, sunt adaposturi pentru oi pe timp friguros.
Statiunea isi da duhul; cineva prospera din asta
Cu toate ca Statiunea de Dezvoltare Pomicola din Zalau mai detine doar 72 de ari de livada, in incinta ei se dezvolta o prodigioasa activitate pomicola. Firma Markos Prod SRL a arendat de la diferitii proprietari care au fost pusi in posesie cu livezi, intinse suprafete po-micole de pe care se obtin recolte aducatoare de profit. Intamplator sau nu, firma este pe numele fiicei lui Valer Coste, directorul statiunii. O fi conflict de interese, nu o fi? Cert este ca firma prospera, in timp ce Statiunea Pomicola isi da duhul.