Primarul municipiului Zalau a prezentat ieri, in sedinta de Consiliu Local, raportul anual privind starea sociala, economica si de mediu a urbei de la poalele Mesesului. Radu Capilnasiu ne informeaza ca populatia municipiului era de 63619 de locuitori la 1 iulie 2013, majoritare fiind femeile, cu aproape doua mii mai multe decat barbatii. În sedinta de Consiliu Local, primarului i s-a atras atentia ca suntem mai putini, conform recensamantului din 2011, edilul argumentand ca sunt datele pe care le-a primit de la institutiile publice, in aceasta situatie, de la Directia Judeteana de Statistica.

Somajul declarat in Zalau:

2,16 la suta
Aproape 48 de mii dintre cetatenii urbei sunt apti de munca, avand varsta intre 18 si 62 de ani, si doar 1032 sunt inregistrati ca someri, adica 2,16 la suta din populatia majora. Cel mai greu isi gasesc un loc de munca persoanele peste 40 de ani, 275 de someri inregistrati si tinerii sub 25 de ani, din randul carora erau 215 someri inregistrati. Pe total judet sunt 42 de mii de salariati, de unde este lesne de dedus ca procentul somerilor in Zalau, ca si in Salaj este cu doua cifre.   
În municipiu activeaza 2356 de societati comerciale, dintre care 842 se ocupa cu activitati comerciale, 377 cu tranzactii imobiliare, activitati de ser-vicii administrative si servicii suport, 292 cu transport si depozitare, 252 de constructii, 236 de industria prelucratoare si doar 31 de unitati care ofera servicii de sanatate si asistenta sociala si tot atatea de invatamant. Anul trecut, aceste societati au inregistrat o cifra de afaceri de 4,9 miliarde de lei, au platit salarii de 336 milioane de lei si au realizat investitii brute in valoare de 398 de milioane de lei. Si primaria a avut anul trecut un buget de 34 de milioane de lei pentru investitii, din care 21 de milioane au provenit din bugetul local de dezvoltare, 12 milioane din credite la banci si 313 mii din venitu-rile proprii ale unitatilor de invatamant si DGADP. Însa, din aceste fonduri a cheltuit efectiv 58 la suta, respectiv 20 de milioane de lei. Banii au mers, in cea mai mare parte la reabilitari de scoli, constructia halei agroalimentare si cofinantarea unor proiecte de investitii din fonduri nerambursabile, precum amenajarea parcului central, sau achizitia de semafoare inteligente. O fi mult, o fi putin nu putem noi sa ne pronuntam.

Zalaul e „ticsit”

de oameni saraci
Putem doar sa mai adaugam ca, potrivit raportului primarului, o mare pondere dintre zalauani traiesc in saracie, fiind dependeti de sprijin financiar de la stat. În cursul anului 2013, Directia de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) a înregistrat 15.993 solicitari de acor- dare a unor prestatii sau servicii sociale. Un numar de 5742 de persoane din municipiu au fost cuprinse pe listele beneficiarilor de alimente gratuite prin Programul European de Distribuire a Alimentelor (PEAD). Dintre acestia 1036 sunt pensionari cu venituri mai mici de 400 lei, 1149 sunt someri, 3332 de persoane sunt incadrate in gradul I – II de handicap, iar 225 de persoane sunt beneficiare de ajutor social.

Copii problema si copii victime
Specialistii din cadrul DASC au into-cmit anul trecut 1346 de documente in domeniul protectiei copilului. În 137 de cazuri, copiii erau „victime” ale divortului dintre parintii lor, iar in 33 de situatii au asistat la violente in cadrul familiei. De asemenea, in 201 situatii, reprezentantii stop_coloanaDASC au efectuat anchete sociale pentru minori delincventi, sau pentru internarea/externarea sau reactualizarea dosarelor minorilor aflati în centre de plasament. La nivelul municipiului, asistentii sociali au monitorizat 17 mame minore (copii) care aveau la randul lor copii.
O suta de familii si persoane singure din Zalau beneficiaza de ajutor social. Pe parcursul anului au intrat in plata 37 de  familii sau persoane singure si doar 10 beneficiari de ajutor social nu s-au mai incadrat in acordarea sprijinului.
De asemenea, 43 de persoane  au  solicitat   sprijin  financiar e urgenta, insa s-au aprobat doar 24 de cereri, pentru care s-au acordat ajutoare financiare în valoare de 13.750 mii lei.    
Pentru sezonul rece 2013 – 2014 au  solicitat acordarea ajutorului pentru încalzire 1810 persoane.            
Zilnic, in medie, 121 de zalauani iau masa la Cantina de Ajutor Social, din care 82 persoane gratuit, iar 17 persoane platesc 30 la suta din costul mesei. Primaria mai asigura un acoperis deasupra capului pentru 49 de persoane fara locuinta, la Adapostul de noapte.

Apa mai buna

la robinetele zalauanilor
Raportul primarului spune ca anul trecut, prin lucrarile de  modernizare realizate de Compania de Apa Somes SA – Sucursala Zalau, s-au redus pierderile în sistemul de alimentare cu apa potabila de la 21 la suta, in 2012, la 19 la suta, în anul 2013. La nivelul municipiului s-a furnizat anul trecut o cantitate totala de 3,6 milioane de metri cubi de apa, din care 1.9 mili-oane de metri cubi pentru populatie. Zilnic, se consuma 87.6 litri de apa /persoana. Primarul mai informeaza ca, din analizele de laborator si in urma punerii în functiune a filtrelor cu carbune activ, s-a eliminat gustul si mirosului neplacut, al apei care curge la robinetele zalauanilor. Totodata, edilul spune ca s-a redus concentratia de clor care se pune in apa, la statia Varsolt.

Centralele termice si masinile,

principalii poluatori
Calitatea mediului este o alta preocupare a primarului. Capilnasiu ne spune ca in municipiu respiram un aer curat. Masuratorile efectuate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) nu au inregistrat depasiri ale limitelor admise la principalii factori poluanti din aer. Singurele depasiri au fost in lunile de iarna, patru situati, datorita emisiilor produse de centralele termice rezidentiale.
Un alt disconfort pentru zalauani ar putea fi sunetele neplacute sau nedorite, denumite, în mod obisnuit, zgomot. Traficul rutier este cel mai mare „producator” de zgomot. Nivelele maxime de zgomot se datoreaza, în special, traficului greu, starii tehnice a autovehiculelor si calitatii covorului asfaltic, potrivit APM Salaj. Anul trecut au fost efectuate un numar de 1.914 determinari ale nivelului de zgomot. Masuratorile efectuate în zonele cu trafic rutier intens au evidentiat depasiri pentru 81,6 la suta din totalul determinarilor. În parcurile de joaca, au existat depasiri in 3,75 la suta din totalul determinarilor.
Mai spunem ca la nivelul municipiului Zalau s-au colectat in 2013 peste 15 mii de tone de deseuri de catre operatorul AVE Ecoserv.