Cele doua institutii sanitare din judet, Directia de Sanatate Publica (DSP) si Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au finalizat ana-lizele microbiologice ale merelor care au bagat in spital saptamana trecuta, miercuri, 33 de elevi de la Scoala Gimnaziala din Pericei. Surprinzator sau nu, din rezultatele probelor de laborator reiese ca produsele consumate de elevi prin programele guvernamentale „Laptele si cornul” si „Fructe in scoli” nu au prezentat nici un fel de problema din punct de vedere microbiologic si alimentar. Deci, nicidecum merele sau laptele nu le-au cauzat copiilor stari de greata sau voma si dureri de stomac si de cap, in opinia specialistilor din cadrul DSP si DSVSA.
În ciuda rezultatelor, insa, explicatiile in acest caz date de reprezentantii celor doua institutii sunt mai mult decat uimitoare.
În opinia DSP,
s-a produs „efectul de turma”
Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, ne-a dat ieri asigurari ca „analizele microbiologice efectuate in laborator se incadreaza in parametri normali, deci nicidecum nu a fost vorba in acest caz de toxiinfectie alimentara”. Explicatia directorului DSP Salaj pentru faptul ca 33 de copii la un loc au ajuns la spital este ca „au mancat o cantitate de mere pe stomacul gol, dar stiti cum e la copil, efectul de turma; daca pe unul il doare burta, ii doare pe toti”. Asadar, nu putem sa intelegem din explicatiile directorului DSP Salaj decat ca cei 33 de copii au fost empatici unul cu celalalt si si-au impartasit starile. „E mai bine sa avem copii sanatosi, care sa ne mai sperie din cand in cand, decat sa fie bolnavi”, ne linisteste Ligia Marincas, directorul DSP Salaj.
Nici DSV nu a gasit
nimic suspect
Vasile Chindris, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, ne-a declarat si el ca „din punct de vedere al alimentelor nu exista nici o problema”. „Marul, cornul si laptele au iesit fara germeni patogeni, deci rezultatele se incadreaza in parametri normali”, adauga Chindris. Întrebat, totusi, cum e posibil ca 33 de copii sa se fi imbolnavit in acelasi timp si sa prezinte aceleasi simptome, purtatorul de cuvant al DSVSA Salaj a avut si el propria explicatie. „Probabil au mancat in aceeasi pauza mar si lapte si va dati seama cum ii afecteaza asta pe copii si ce eruptie se produce in stomac. Nici unui adult nu ii face bine, d-apoi unui copil?”, concluzioneaza Vasile Chindris. Un lucru este cert, dupa opinia reprezentantului DSV Salaj: „cauza imbolnavirii copiilor trebuie cautata in alta parte, nu la DSV”.
Consiliul Judetean
ia apararea merelor sfrijite
Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj (institutie responsabila de derularea celor doua programe guvernamentale „Laptele si cornul” si „Fructe in scoli”, la nivel de judet), a organizat ieri o conferinta de presa, unde a tinut sa precizeze ca nu merele sau laptele consumat i-au bagat in spital pe cei 33 de elevi din Pericei. „Din comunicarea pe care a facut-o DSP Salaj reiese ca rezultatele de la probele pe care le-au prelevat de la corn, lapte si mere sunt in limite normale, prin urmare pot exista alte cauze, dar nu as vrea sa fac nici un fel de speculatie pe seama asta”, spune Tiberiu Marc. Presedintele CJ a admis ca „programul de distribuire in scolistop_coloana a laptelui si a fructelor proaspete a fost, in unele situatii, insuficient urmarit”. „Cu toate acestea, nu as vrea sa ajungem in situatia in care, prin extindere, orice situatie care apare intr-o scoala, orice depreciere a starii de sanatate a unuia sau a mai multor copii, sa fie transferata automat ca si cauza posibila in consumul de lapte si fructe proaspete”, a adaugat Tiberiu Marc.
„Fructele cu anumite
imperfectiuni sunt naturale”
Despre faptul ca multe dintre merele pe care le primesc elevii in scoli arata foarte urat, sunt mici, verzi si „zbarcite”, Tiberiu Marc spune ca „sunt doua curente in acest moment, iar unul dintre ele spune ca ‘fructele care au anumite imperfectiuni sunt mai naturale’„. „Producatorii stiu sa faca si fructe care sunt impecabile sub aspectul exterior, care rezista si la transport si la depozitare, dar nu stiu daca ele sunt rezultatul unor tratamente suplimentare, si ma tem ca sunt”, isi face cunoscuta parerea seful administratiei judetene. Una peste alta, Tiberiu Marc pune seama, in acest caz, pe „constientizarea fiecaruia”. „Aici, constientizarea ar trebui sa fie mai intensa. Depinde daca optam pentru un fruct sanatos sau optam pentru un fruct care sa nu aiba nici un fel de defect, dar care poate fi supus unor tatamente suplimentare”, incheie Tiberiu Marc.
„Laptele si cornul”
si „Fructele in scoli”
nu vor fi inlocuite
Pornind de la premisa ca, in ultima vreme, s-a cerut tot mai mult inlocuirea celor doua programe cu o masa calda, spre exemplu, seful administratiei judetene a tinut ieri sa precizeze ca nu vor fi inlocuite, „sub nici o forma”. Si asta pentru ca „nu acesta este scopul si obiectivul Comisiei Europene”. Ba mai mult, Comisia Europeana intentioneaza sa contopeasca cele doua programe de furnizare a laptelui si cornului si a merelor in scoli. „Comisia Europeana monitorizeaza aceste programe si constata ca la nivelul tarilor membre, consumul de fructe, legume proaspete si lapte este in scadere. Exista, din pacate, tendinta de a fi inlocuite cu produse pro-cesate. Scaderea conumului acestor produse are efecte pe termen mediu asupra sanatatii, iar inlocuirea lor cu produse procesate, care au un continut ridicat de sare, zaharuri si grasimi, are un efect negativ asupra sanatatii. Principalul obiectiv al Comisiei Europene este de a demonstra care sunt avantajele acestor produse (lapte, fructe si legume proaspete) asupra sanatatii. Prin urmare, orice incercare de a transforma acest proiect in altceva este respinsa de la bun inceput, pentru ca nu face parte din scopul si obiectivele Comisiei Europene”, a incheiat Tiberiu Marc.
Au fost copiii bolnavi sau nu?
Medicii au pus
diagnosticul de gastrita
Reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Zalau ne-au transmis vineri ca cei 33 de copii de la Scoala Gimnaziala din Pericei „au prezentat dia-gnosticul de gastroduodenita acuta neinfectioasa, forma usoara. 32 dintre ei au ramas sub supraveghere medicala peste noapte.