Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, prin al sau manager, Daniel Sauca, a facut ieri o trecere in revista a celor mai importante evenimente si manifestari culturale petrecute in judetul nostru de-a lungul anului trecut. Totodata, au fost prezentate principalele manifestari si activitatI culturale in anul 2014, avand ca principal organizator, coorganizator sau partener Centrul de Cultura si Arta.
Anul care a trecut, la nivel de judet, a fost bogat in evenimente culturale. Ce-i drept, nu toate au fost de cinci stele daca privim din punctul de vedere al participarii publicului, dar organizatorii au reusit sa faca sa se vorbeasca pe plan local, national, ori chiar peste hotare despre harul si daruirea artistilor salajeni, fie ei dansatori, sculptori, solisti de diferite genuri muzicale.
Am avut o duzina de festivaluri folclorice in 2013
Douasprezece festivaluri au fost organizate in Salaj in anul care a trecut, douasprezece festivaluri folclorice, vreau a zice, dintre care amintim: „Ecouri mesesene”, „Mandru cantec salajean” , „La Fantana Dorului”. Noua festivaluri si spectacole corale, cinci festivaluri de literatura si arte vizuale, noua lecturi publice, 20 de lansari de carte, trei tabere de mestesuguri si arte, un original festival de teatru „Cultura in sura”, sunt doar cateva dintre manfestarile culturale care i-au incantat pe iubitorii de arta si cultura din Salaj in anul care abia s-a scurs.
Caiete Silvane a trecut de 100 de numere
Tot anul trecut a aparut numarul 100 al revistei „Caiete Silvane”, editata de Centrul de Cultura si Arta Salaj, o publicatie de cultura din ce in ce mai apreciata in randul cititorilor. Ansamblul profesionist „Mesesul” a sustinut 40 de spectacole, iar studioul de inregistrari inaugurat in toamna ii asteapta pe totI cei cu talent muzical sa se faca cunoscuti.
Ca niciodata, anul trecut, la Scoala populara de arta si meserii, pe 44 de locuri s-au inscris 110 candidati. E si aceasta o dovada ca tinerii vor sa se initieze in tainele muzicii si ale mestesugului popular.
„Vom mentine toate manifestarile culturale mari”
Cat despre anul in care abia am intrat, Daniel Sauca afirma ca agenda cuprinde intentiile Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, urmand ca acestea sa fie realizate in functie de alocarile bugetare, de realizarea veniturilor institutiei si de alte elemente care pot constitui pericole sau avantaje pentru activitatea unei institutii de cultura. Planul pentru 2014 a fost aprobat de Consiliul de Administratie al Centrului de Cultura in sedinta din 23 ianuarie. „Si in anul care vine vom mentine toate manifestarile culturale mari, la care vom mai adauga si alte activitati cultural-artistice”. Toate cele patru orase ale judetului, precum si cateva comune vor gazdui festivalurile folclorice, de teatru, corale etc.
Finantare pentru monografii salajene
Casa Ethnos – Casa traditionala, altfel spus programul „Acasa, ca demult”, va fi prezent in mai multe localitatI din judet prin restaurarea caselor traditionale, pentru ca sunt mai multe cereri in acest sens. Ele vor fi functionale, un fel de carte de vizita a comunitatii.
Centrul de Cultura si Arta acorda sprijin financiar in editarea si tiparirea de monografii ale satelor si comunelor din judet. Sprijinul financiar este de 50 la suta din costurile de tiparire. In colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, sub egida Consiliului Judetean vor fi editate si tiparite Monografia Judetului Salaj si Monografia Tarii Codrului.
Caravana culturii salajene va strabate si in acest an diferite localitatI din judet si din afara lui pentru identificarea si omagierea de personalitatI ale locului, diverse spectacole, lansari de carte etc. Festivalul Muza Fest va fi promovat si in judetul Cluj, dandu-i-se o tendinta de regionalizare. Ce nu s-a reusit pe plan judetean se prea poate sa prinda radacini in judetele invecinate.
Un buget rezonabil
Din cele 76 de posturi care sunt in organigrama Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, doar 70 sunt ocupate.
In bugetul pentru anul 2014 sunt aprobate urmatoarele sume: 733.000 de lei pentru evenimente culturale; 60.000 de lei, bani nerambursabili pentru proiecte din spatiul rural. 925.000 de lei sunt cheltuielile cu salariile angajatilor. Nu ne dam seama daca este in regula ca suma pentru salarii sa fie mai mare decat cea pentru evenimente, pentru ca se poate interpreta ca prea multi angajati se ocupa de evenimente slab finantate. Dar daca asa functioneaza, atunci poate ca asa trebuie. Aici este inclus si Ansamblul Artistic „Mesesul”. Sauca opineaza ca este un buget rezonabil. Cert este ca de cand e lumea lume, arta si cultura nu s-a facut fara bani, decat rar, foarte rar.