De peste trei decenii, medicul veterinar Teodor Brie vegheaza la sanatatea animalelor din comuna Zimbor. Fiu al locurilor fiind si iubind animalele ca pe propriile odrasle, o face cu daruire si pasiune. Cum Dispensarul veterinar din centrul de comuna se afla in imediata vecinatate a locuintei familiei Brie, detinatorii de animale, atunci cind au probleme, apeleaza la orice ora din zi si din noapte la serviciile medicului veterinar. Si niciodata nu sunt refuzati. Cel putin asa sustin cetatenii si edilii comunei.
L-am intilnit zilele trecute pe Teodor Brie in satul Dol. Tocmai incheiase campania de vaccinare impotriva pseudopestei aviare. In doua saptamini a vaccinat peste 8000 de pasari din toate cele cinci sate ale comunei. Discutam despre una, despre alta si cind ajungem la efectivele de animale, un val de tristete se abate pe fata doctorului. Cu amaraciune in glas, imi spune ca numarul animalelor, in speta a bovinelor s-a diminuat alarmant in ultima vreme. Daca prin anii ‘90, la nivel de comuna existau in jur de 500 de vaci, la ora actuala in gospodariile satenilor din comuna Zimbor nu vietuiesc mai mult de 100 de bovine. O vaga speranta a revigorarii sectorului, zootehnic medicul veterinar o intrezareste odata cu aparitia micilor crescatori. Deja in Sincraiu Almasului, Stefan Muresan a injghebat o microferma cu 15 bovine, 100 de oi si 30 de porci, iar in Zimbor, intr-unul din fostele grajduri ale raposatului CAP, Aurel Nica creste 36 de vaci de lapte. In privinta ovinelor, dl Brie afirma ca numarul acestora este in stagnare. La ora actuala in jur de 2000 de oi pasc pasunile si terenurile pustii din hotarul comunei. Cei 70 de cai sunt folositi pentru tractiune, dar si la lucrarile agricole pe suprafete de teren mai reduse.
In ultimii ani focare de pesta porcina nu au existat in Zimbor. Ce-i drept, guitatorii au fost vaccinati. De catre medicul Brie si asistentul sau angajat cu jumatate de norma. Nici trichineloza nu s-a abatut prin zona. Medicul veterinar a dus o asidua munca de prevenire in rindul satenilor, mai ales in perioada premergatoare Sarbatorilor de iarna, cind a umblat din casa in casa pentru a-i lamuri pe cei ce sacrificau porci sa supuna carnea analizelor. Totusi, anul trecut prin zona s-au abatut trei vulpi turbate. Doua dintre ele au fost ucise pe ulitele satului si mai multi cetateni au intrat in contact cu animalele. Interventia medicului veterinar Brie a fost una rapida, dar si eficienta. Asa se face ca nici o persoana nu a contactat rabia. Focarele de rabie s-au stins. La ora actuala nu exista pericolul turbarii in Zimbor. Si asta il bucura pe medicul veterinar Teodor Brie. In schimb, ciinii vagabonzi s-au inmultit peste masura in sate.
Actuala legislatie nu-i permite medicului veterinar sa-i eutanasieze. Haitele transmit boli altor animale si asta il ingrijoreaza pe doctor. Cu toate ca este o perioada tulbure pentru zootehnie, Teodor Brie marturiseste ca daca ar fi sa o ia de la inceput, tot medic veterinar s-ar face. Dragostea pentru animale a pus stapinire pe el.