29 de sălăjeni şi-au depus proiectele pe Măsura 141 privind fermele de subzistenţă.
Dor mi s-a făcut de cand Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, mai bine zis conducerea ei, nu s-a intalnit cu reprezentanţii mass mediei locale. După reducerea personalului din DADR cu 50 la sută, in instituţie s-a aşternut, aşa, o stare de „mahmureală”, vecină cu automulţu-mirea. Cei 21 de funcţionari scăpaţi din ghearele demisiei, parcă nu mai au vlagă, parcă nu mai au suflu. O fi fost sperietura prea mare, o fi fost examenul prea greu…
Recensămantul agricol in faza desluşirii tainelor
Zilele trecute am fost anunţaţi că la Direcţia pentru Agricultură va avea loc o conferinţă de presă, tematica fiind „Recensămantul agricol”. Numai că ieri, cand ziariştii locali s-au adunat in jurul directorului Bujiţă, precum puii pe langă cloşcă, mai marele agriculturii sălăjene nu avea prea multe informaţii despre acţiunea in sine, pentru că, zice domnia sa „nu am primit instrucţiunile de la Bucureşti”. Ca să nu plecăm cu… „mana goală”, Ioan Bujiţă ne-a făcut cunoscute centrele de instruire a recenzorilor, data desfăşurării instruirii şi numărul partici-panţilor. Prima instruire se va ţine in oraşul de pe Someş, la data de 16 noiembrie, incepand cu ora 9.00. Locaţia Casa orăşenească de cultură. Număr de participanţi 160. Peste o zi, 170 de persoane vor desluşi tainele recensămantului la Grupul Şcolar „Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei. In Zalău instruirea se va desfăşura la Direcţia pentru Agricultură in 18 noiembrie, de la ora 9,00 unde sunt aşteptaţi 151 de viitori recenzori. In Ileanda (Căminul cultural) şi Crasna (Liceul Agricol) instruirile vor avea loc in 23, respectiv 24 noiembrie, incepand tot cu orele 9.00. Dacă in Ileanda sunt aşteptate 99 de persoane, numărul celor ce se vor instrui la Crasna este aproape dublu -193.
Amendamente la… taratul prin existenţă
Deşi sesiunea de depuneri de proiecte pe Măsura 141 – „Sprijin pentru fermele de semisubzistenţă” s-a declanşat de aproape o lună, pană vineri 5 noiembrie la DADR Sălaj au fost depuse doar 29 de proiecte. La nivel de ţară se aştepta ca numărul proiectelor să ajungă la 20.000, insă tot pană vineri nu au fost nici măcar 1000 de solicitări. Un fapt cu totul inedit: Prefectura şi Camera Agricolă din judeţul Călăraşi au convocat primarii din cele 50 de comune ale judeţului pentru o dezbatere pe Măsura 141. Nici un primar nu şi-a făcut prezenţa la această dezbatere, doar un singur primar şi-a trimis vicele. Este şi aceasta o dovadă că agricultorilor le-a cam pierit pofta de a solicita fonduri europene pe Măsura 141 – măsura sărăciei. Mergand vestea la urechile Comisiei Europene, că ţăranul roman nu vrea bani pentru a se tari prin existenţă, doamna de la Bruxelles a lăsat-o mai moale şi a aduc cateva „indulciri” la „Ghidul solicitantului pe Măsura 141. De pildă dacă un solicitant deţinea o mică parcelă de teren nelucrat, era declarat neeligibil. A căzut această prevedere, condiţia fiind ca intr-o perioadă de cinci ani terenul să fie valorificat. Apoi, dovada proprietăţii se poate face mai nou şi numai cu copie de pe registrul agricol, faţă de multele harţogării care se cereau pană acum. Forma asociativă nu mai este un criteriu de eligibilitate, ci doar de punctaj. Cat de mult vor influenţa aceste amendamente opţiunea ţăranului roman, vis a vis de Măsura 141, rămane de văzut.