Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pregăteşte o lege privind gestionarea banilor.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că vrea să subordoneze Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) Ministerului Sănătăţii Publice şi să treacă Fondul Unic de Asigurări de Sănătate din subordinea Ministerului Finanţelor in cea a CNAS. Claudiu Barsan, preşedintele CAS Sălaj, apreciază că iniţiativa de centralizare a Casei vine in contradicţie cu ceea ce s-a dorim prin descentralizarea unităţilor spitaliceşti cu paturi. „Noi centralizăm banii contribuabililor şi ar fi normal să fie cheltuiţi tot de CNAS. S-ar putea să existe şi un conflict de interese in cazul in care Ministerul ar administra banii şi s-ar gandi, la un moment dat, să susţină sistemul privat de sănătate”, a afirmat Barsan.
Finanţele, scoase din schemă
O altă iniţiativă a lui Cseke vizează trecerea Fondului Unic de Asigurări de Sănătate in subordinea CNAS. Ideea are la bază menţinerea unei transparenţe a cifrelor, astfel incat să ştim exact cat contribuim şi cat se cheltuie pentru sănătate. In prezent, banii care se colectează de la societăţi comerciale drept asigurări de sănătate merg la Ministerul Finanţelor Publice. CNAS colectează doar contribuţiile persoanelor fizice autorizate şi contribuabililor independenţi. Preşedintele CAS Sălaj susţine că ar fi firesc ca banii să meargă intr-un singur cont, fie la Ministerul Finanţelor, fie la CNAS.
Cseke vrea concurenţă intre spitale
Ministrul Sănătăţii a mai declarat că va modifica şi modul de distribuire a banilor către judeţe. Se doreşte ca 50 la sută din contribuţiile unui judeţ să se cheltuie la nivelul judeţului respectiv şi cealaltă jumătate să meargă la Minister, care la randul lui să repartizeze sumele către instituţiile spitaliceşti cu cei mai mulţi pacienţi şi cu servicii de calitate. Preşedintele CAS Sălaj apreciază această măsură ca fiind benefică pentru sănătatea sălăjeană. El a precizat că există deja la nivelul CAS Sălaj un sistem informatic integrat care inregistrează atat contribuţiile, cat şi cheltuielile din sistem. In situaţia de acum toate contribuţiile la fondul de sănătate colectate la nivelul judeţului se duc la Bucureşti şi apoi se distribuie judeţului, după cum ne-a explicat Claudiu Barsan.
Ping-pong cu banii pentru sănătate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...