Trei sferturi dintre romani stau acasă de Paşti.
Peste 98 la sută dintre romani sărbătoresc Paştele, rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat de IRES. Chiar dacă bugetul pentru pregătirile obişnuite este mult mai mic decat in alţi ani, oamenii păstrează obiceiuri precum vopsitul ouălor sau prepararea de fripturi din carne de miel. Mai mult decat atat, 84 la sută dintre cei chestionaţi de IRES spun că participă de obicei la Slujba de Inviere, iar unul din 10 declară că in acest an a ţinut integral Postul Paştelui. Aproape jumătate (47 la sută) susţin că au postit doar in zilele de miercuri şi vineri, 17 la sută ţin post in Vinerea Mare, iar aproape un sfert (24 la sută) nu practică acest obicei. Aproximativ 41 la sută dintre respondenţi au declarat că se spovedesc inainte de Paşti.
Conform studiului sociologic, trei sferturi dintre cei intervievaţi vor petrece aceste sărbători acasă şi doar patru la sută vor pleca intr-o excursie. Desigur, şi bugetul alocat sărbătorii este pe măsura petrecerii. 44 la sută dintre romani au alocat pentru sărbătorilor de Paşti intre 100 şi 500 de lei pe familie, 20 la sută au avut la dispoziţie intre 501 şi 1.000 de lei, opt la sută au declarat că şi-au alocat pentru sărbători peste 1.000 de lei, in timp de 18 la sută spun că bugetul pentru cumpărărturile de paşti e mai mic de 100 de lei pe familie.
Studiul mai arată că respondenţii din sudul ţării se declară cei mai afectaţi de criză, iar cel mai puţin afectaţi se simt locuitorii din Transilvania şi Banat.
Sărbători in familie, cu buget de criză
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...