Statisticile furnizate de Uniunea Europeana au stabilit ca agricultura din Romania este in urma cu 44 de ani fata de media agriculturii europene.
Este o constatare insusita de catre cei ce diriguiesc treburile tarii, inclusiv de catre ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, care conchise sfatos ca “trebuie sa recuperam”. Si de ce l-au convins statisticile europene, cand o simpla vizita in lumea satului romanesc, acolo unde traiesc si muncesc oameni dedicati gliei, l-ar fi lamurit pe deplin.
Statul ar trebui sa se implice mai mult, vom spune cu totii. Cum este posibil ca pentru o anvelopa de tractor sa dai o tona de grau. Sa nu mai vorbim de pretul la motorina, la piese de schimb, la ingrasaminte. Ministrul si cei din Ministerul Agriculturii stiu acest lucru. Si comisia Europeana stie. Numai ca se face ca ploua. Dovada este faptul ca, de pilda, subventiile pe suprafata in Franta, Germania, Austria se apropie de 400 de euro pe hectar, pe cand la noi abia daca depasesc 100 de euro. Acciza la motorina pentru agricultura s-a redus la noi cu 20 la suta, la ei cu 80 la suta, subventia pe litru de lapte in tarile amintite mai sus este de 0,50 euro, la noi de 0,10 lei. Exemplele ar putea continua. Si atunci cum sa fii in pas cu agricultura europeana, coordonata intr-un fel sau altul de la Bruxelles?
Nu spun tampenii cand afirm ca UE vrea ca Romania sa devina mare consumatoare a produselor agricole din import, sa fim la cheremul marilor concerne agricole europene. Si in parte a reusit. Dovada ca la ora actuala importam peste 70 la suta din… papica de zi cu zi.