Consiliul Judetean preda in maxim o luna imobilul de pe strada Corneliu Coposu vechiului proprietar.
Proprietarul nu poate prelua insa cladirea pana cand plateste Spitalului Judetean suma de 130 de mii de euro, iar banii vor fi folositi pentru construirea unei sectii noi in cadrul cladirii Spitalului Judetean de Urgenta.
Zilele in care Sectia de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau mai functioneaza in actuala locatie de pe strada Corneliu Coposu (fosta Republicii) la numarul 17 sunt numarate, pentru ca admini-stratia judeteana este obligata printr-o hotarare definitiva si irevocabila sa restituie in 30 de zile imobilul si terenul aferent unui clujean, Marius Terdic, care a cerut in instanta retrocedarea lor. Bunurile au fost trecute din domeniul public al judetului in domeniul privat in luna aprilie a acestui an, pentru a putea fi restituite in natura vechiului proprietar, doar ca de atunci si pana acum s-a pus la punct problema cadastrala. S-a realizat dezmembrarea cadastrala a terenului, pentru ca o parcela in suprafata de 282 de metri patrati ramane in proprietatea judetului. Azi, consilierii judeteni isi dau acordul pentru dezlipirea celor doua parcele de teren si pentru restituirea imobilului si a terenului catre Marius Terdic. In consecinta, sectia va trebui mutata de acolo in cel mai scurt timp.
Constructie noua la Spitalul Judetean
Din bugetul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau s-a construit in urma cu cativa ani un corp de cladire care acum ii va reveni clujeanului Marius Terdic, iar pentru acea investitie instanta a decis prin hotarare definitiva si irevocabila ca proprietarul sa despagubeasca unitatea spitaliceasca cu suma de 130 de mii de euro. Clujeanul nu poate intra in posesia imobilului si a terenului pana cand nu aloca acesti bani in conturile Spitalului, iar pana ieri banii nu intrasera in cont.
Laurentiu Barna, mana-gerul unitatii spitalicesti, a declarat pentru Graiul Salajului ca a facut toate demersurile pentru obtinerea banilor si ca asteapta finalizarea tran-zactiilor pentru a negocia cu proprietarul un termen pana la care sectia mai poate functiona acolo. „Proprietar nu poate fi pana nu primim noi banii. Consiliul Judetean se ocupa de partea juridica a actelor si de retrocedare, iar noi asteptam sa primim cei aproximativ 130 de mii de euro, cat a stabilit instanta. Pana azi (joi-n.r.) nu au intrat banii, dar vrem sa negociem un termen si o chirie pana cand vom putea muta sectia”, spune Barna. In ce priveste locatia in care va functiona Sectia de Dermato-Venerice, managerul spune ca are in vedere mai multe variante. Dar cea mai sigura ramane varianta construirii unui spatiu prin mansardare, deasupra Salii de nasteri, la fel cum s-a procedat si pentru Sectia de Oncologie si pentru extinderea Sectiei ATI. Pana cand va fi gata constructia, Sectia trebuie sa functioneze undeva, iar conducerea spitalului trebuie sa negocieze un termen pentru mutare si chiria pe care proprietarul o cere. „Din banii pe care trebuie sa-i primim de la Marius Terdic vom construi un spatiu la mansarda. Este cea mai buna varianta. Probabil vom mai suplimenta fondurile din veniturile proprii sau de la Consiliul Judetean si Ministerul Sanatatii, dar vom economisi multi bani la bugetul spitalului daca sectia va functiona in cadrul cladirii principale a unitatii spitalicesti. Si daca s-ar cumpara cladirea de la proprietar, ar fi nevoie numai pentru reparatii curente, nu pentru modernizare, circa un miliard de lei, ori e o suma foarte mare si nu ar fi de ajuns aceste lucrari”, completeaza Laurentiu Barna. In prezent, functionarea sectiilor care activeaza in cladiri separate de cea a Spitalului Judetean, cum sunt cele de dermato-venerice, pneumoftiziologie sau boli infectioase, presupune fonduri care ar putea fi directionate catre un alt segment de cheltuieli. Se pierd bani pentru transportul pacientilor, al hranei, al medicamentelor si ustensilelor medicale, al lenjeriei etc. Pe langa bani, se pune si problema confortului pacientilor. „E greu sa-i duci pe pacientii internati in aceste sectii la analize si investigatii suplimentare de cate ori este nevoie. Pentru unii e foarte greu sa se imbrace, sa se dezbrace, dar sa-i mai porti prin oras cu ambulanta. In plus, conditiile din aceste sectii nu sunt potrivite, de aceea ne gandim ca investitia sa duca si la modernizare. Un spatiu nou nu se poate compara cu unul vechi, iar daca il construim de nou, va respecta toate standardele de calitate si prevazute de lege”, conchide managerul.