Desi sunt pusi sa cumpere medicamente si materiale sanitare, bolnavii internati nu se folosesc de dreptul de a solicita rambursarea cheltuielilor
Spitalul Judetean de Urgenta Zalau functioneaza la cote de avarie, bugetul insuficient si nesigur ducand la amanarea licitatiilor pentru medicamente si materiale sanitare. Primii care au simtit acest lucru au fost pacientii, pusi sa vina la internare cu medicamente sau materiale cumparate de ei din farmacii. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean, Codruta Puscas, a admis ca astfel de „disfunctionalitati au fost semnalate in sectiile de Chirurgie, Interne, Cardiologie si altele”, adica acolo unde exista un consum mare de medicamente si materiale sanitare si unde, prin urmare, se epuizeaza rapid cantitatile achizitionate. Cum despre o noua achizitie nu poate fi vorba degraba (din cauza ca nu spitalul nu are inca un buget pentru trimestrul IV si nu poate, in consecinta, organiza licitatii), oficialii institutiei estimeaza ca „urmeaza o perioada dificila, in care astfel de cazuri (n.r.: in care bolnavii internati vor fi pusi sa-si cumpere medicamentele) s-ar putea repeta”.
Ciudat este faptul ca, desi bolnavii care sunt nevoiti sa cumpere medicamente pe perioada internarii pot sa-si recupereze banii cheltuiti, aproape nimeni nu recurge la acest drept prevazut de lege. Este vorba, mai exact, despre Legea nr.157/2008 (pentru completarea alin.2 din art.218 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii), care prevede dreptul pacientilor asigurati de a beneficia de „rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul-cadru”. Rembursarea acestor sume se face in baza unei cereri depuse la spital. Potrivit Codrutei Puscas, o singura astfel de cerere a fost depusa, in ultimele luni, la spitalul din Zalau.
Criza de antibiotice
Spitalul Judetean este pe punctul de a ramane fara antibiotice si substante perfuzabile, dupa ce procedura de achizitie publica a acestor medicamente a putut fi demarata abia in 26 septembrie, licitatia putand avea loc, cel mai devreme, doar la sfarsitul acestei luni.