Proiectul de reabilitare a corpurilor A si B ale Spitalului Judetean de Urgenta Zalau isi arata roadele. Primii pacienti care beneficiaza deja de conditii moderne de spitalizare si de servicii medicale intr-un spatiu curat, sterilizat si adecvat actului medical sunt cei de la Oftalmologie. Atat pacientii, cat si personalul medical de la Oftalmologie, au fost mutati la etajul V, in Corpul A, primul etaj finalizat de constructor, iar impresiile „la cald” ale ambelor parti au fost ca nu se asteptau la asemenea conditii in Spitalul din Zalau. Proiectul initial a fost modificat in functie de nevoile pe care conducerea spitalului le-a depistat pe parcursul derularii lucrarilor, tinandu-se cont de faptul ca toate circuitele trebuiau refacute in baza legislatiei si de nevoile pacientilor. Urmatoarele sectii care vor fi mutate sunt Neurologia si Pediatria, iar pana in 25 mai Corpul A va fi complet modernizat si dat in folosinta.
Ieri, conducerea unitatii spitalicesti impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, au organizat o vizita pe „santierul” de la Spital, pentru a se vedea indeaproape stadiul lucrarilor de reabilitare si „pasii” care vor fi facuti in perioada urmatoare. Tiberiu Marc spune ca „reabilitarea Spitalului Judetean este cea mai importanta interventie din 1978 – de la construirea lui – pana in prezent, iar costurile prevazute sunt de peste 42 de milioane de lei noi” si ca se doreste ca dupa aceasta reabilitare totul sa functioneze perfect, fara sa fie nevoie de alte interventii pentru a nu conturba activitatea din Spital. „Interventia pe care am propus-o initial a fost modificata datorita evaluarii nevoilor si de a interveni o singura data. Nu vrem sa prelungim santierul. ATI si Oncologia vor fi sectii noi. Sala de nasteri si Blocul Operator vor fi noi. Practic, vom avea un spital nou, mai ales ca incercam sa aducem, incetul cu incetul, toate sectiile aici pentru a reduce costurile cu transportul pacientilor, al probelor pentru analize, al celorlalte investigatii medicale necesare”, a precizat presedintele Consiliului Judetean.
Doar zidurile au ramas din vechiul spital…
Incepand de la acoperis si pana la subsol, totul este nou. A fost schimbat acoperisul, geamurile, usile, instalatiile electrice, instalatiile de apa si incalzire, au fost schimbate rampele de utilitati medicale, au fost montate sisteme de alarmare a personalului medical de la pat, au fost recompartimentate saloanele si s-au construit bai cu dus la fiecare salon. In scurt timp vor fi schimbate si lifturile, care, dupa cum recunosc si cei care muncesc in spital, sunt un pericol public. Saptamana viitoare vor sosi si primele 115 paturi noi, urmand ca pe parcurs sa fie achizitionate paturi adecvate pentru toate sectiile spitalului. Numarul maxim de paturi intr-un salon va fi de cinci, pentru a se respecta legislatia privind spatiul ce trebuie alocat unui pacient internat in spital. Numarul mai mic de paturi in salon va usura si munca personalului medical, care va asigura tratamentele mult mai usor. In plus, pacientii sectiilor din Corpul A vor beneficia de saltele noi, de noptiere si conditii hoteliere moderne. „Am facut o comanda de 115 paturi standardizate, iar diferenta pana la 400 va fi comandata ulterior. In fiecare sectie avem nevoie de paturi specializate, dar facem inca inventarierea si apoi comanda. Paturile standard le vom putea dota suplimentar, in functie de nevoile pacientilor”, spune managerul Spitalului Judetean.
Cardiologia ridica probleme
Daca pana acum totul a mers conform planului, in sensul ca intreg Corpul A a fost eliberat si constructorii au putut munci in voie, in Corpul B va fi o problema, mai ales la Sectia de Cardiologie. Reprezentantii Spitalului spun ca Sectia nu poate fi mutata in Corpul A, deoarece sunt foarte multi pacienti care nu au loc in saloanele de la Neurologie. Singura solutie este sa imparta palierul de pe sectie pe lungime, pacientii sa fie mutati in saloanele de pe o singura parte, iar pe cealalta parte muncitorii sa efectueze lucrarile.
„Spitalul a fost un sac fara fund”
Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta, doctorul Majdik Vasile, spune ca, dupa 27 de ani de munca in acest spital, actul medical se desfasoara cu totul diferit in sectiile reabilitate. „Pana acum, Spitalul a fost ca un sac fara fund, ca un sac spart. S-a mai reparat cate ceva, dar se strica repede. Practic, s-au cheltuit banii fara sa ramana ceva. Acum s-a cusut acel sac si investitiile se vad. Calitatea muncii este cu totul alta, spitalul va fi unul modern, care va raspunde cerintelor occidentale. Medicii vor fi fericiti sa vina sa lucreze aici”, a declarat directorul. Pe langa reabilitarea sectiilor, conducerea Consiliului Judetean asteapta raspunsul unor parteneri pentru implicarea in schimbarea modalitatii de distribuire a hranei la pacientii internati in spital.