Drepturi salariale neplatite de catre Spitalul Judetean Salaj catre angajati
rn
Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a fost dat in judecata de mai multi salariati, parte din ei membri ai Sindicatului SANITAS Salaj pentru neacordarea voucherelor de vacanta pentru perioada iunie 2017-noiembrie 2018 si pentru anul 2019. Acordarea acestor vouchere era prevazuta in OUG nr.8/2009 si in actele normative ulterioare care privesc salarizarea si alte drepturi acordate in sistemul bugetar. Daca toti salariatii se vor adresa instantei si vor câstiga acordarea acestor drepturi suma totala care va trebui platita este de 3718 mii lei (adica 37 de miliarde lei vechi), astfel ca Spitalul Judetean de Urgenta Salaj sub conducerea manageriala a Georgetei Fit, risca sa-si nu poata finanta activitatile legate de pacienti.
rn
Conform Sindicatului Sanitas actiunile in instanta au fost deschise in numele si pentru a 466 de membri de sindicat, dar printe acesti angajati pe langa cei de la Spitalului Judetean Salaj, se mai afla si angajati de la Spitalului Orasenesc Jibou sau de la Spitalului de Boli Cronice din Crasna. Tot conform Sindicatului Sanitas Salaj: "din negocierile reprezentatilor sindicali cu angajatorii, drepturilor in cauza nu au fost acordate din lipsa de fonduri sau din neprevederea acestora in bugetele de venituri si cheltuieli ale unitatilor sanitare mentionate".
rn
rn
rn
Cine este vinovat pentru aceasta situatie?
rn
In solicitarea noastra de informatii, catre Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, la intrebarea cu privire la cauzele si la baza legala pentru care nu au fost acordate in termen aceste drepturi, managerul Georgeta Fit, ne-a transmis ca: "in anul 2018 nu au fost identificate venituri suficiente pentru a se prevedea în buget si acorda voucherele; in anul 2019 desi s-au prevazut în buget. veniturile realizate nu au acoperit suma necesara acordarii voucherelor". Referitor la intrebarea "care sunt persoanele responsabile pt incalcarea legislatiei in materie respectiv pentru neacordarea acestor drepturi de personal?", raspunsul din solicitare, a fost o "indicare cu degetul" catre CAS Salaj: "o cauza a neacordarii voucherelor este nedecontarea serviciilor medicale realizate peste suma contractata cu CAS Salaj, in valoare de 4.556.226 in anul 2018 si de 4.604.517 lei în anul 2019" si o justificare de genul "spitalul nu primește bani de la bugetul de stat pentru acordarea acestor vouchere., cum este cazul celorlalte institutii: primarii, scoli, politie, etc.
rn
In situatia in care angajati vor castiga aceste procese, Georgeta Fit a declarat ca drepturile salariale "se vor suporta din veniturile spitalului. realizate în baza contractelor încheiate cu CAS Salaj si din venituri proprii".
rn
CAS Salaj: "Noi platim servici, nu platim drepturi salariale"
rn
Din partea CAS Salaj, directorul medical Marius Taut, telefonic ne-a declarat "este real ceea ce au facut ei peste valoarea de contract, dar legal ei stiu foarte bine si toata lumea cunoaste ca nu se poate deconta decat in limita creditelor de angajament, in limita contractului care s-a facut pe baza unor indicatori, incepand la numarul de paturi, grad de utilizare a paturilor, tarife s.a.m.d.. Acel contract cu Spitalul Judetean a fost incheiat in toti ani acestia, la limita maxima posibila prin lege. Tot ce au realizat ei peste contract nu se pot deconta serviciile respective, tot prin lege. Hai sa mergem pe ideea ca cererea de servicii este mare si vrei, nu vrei, fiind spital judetean realizeaza acele internari, chiar daca sunt constienti ca nu vor fi platite acele servicii. Deci, din punctul acesta de vedere, asa este, nu decontam ce este peste contract"."Pe noi nu ne intereseaza cum cheltuiesc bani pe noi ne intereseaza realizarea acelor servicii in limita contractului, respectand tot ceea ce inseamna conditii de calitate, etc. Noi platim servici, nu platim nici drepturi salariale, nici sporuri, asta le acorda spitalul in limita bugetului pe care il are la dispozitie. Spitalul pe langa contractul cu casa, are si alte posibilitati, de a obtine venituri, fie prin Consiliul Judetean, fie prin contracte pe care le fac cu tertii, nu se bazeaza pe bani obtinuti de la CAS. De la DSP si de la Ministerul Sanatatii primeste bani pe anumite programe de sanatate, profilaxie si alte minunii, deci sursele dintr-un spital sunt mai multe" a concluzionat, Marius Taut, director adjunct la CAS Salaj.
rn
Consiliul Judetean se spala pe maini
rn
Pana sa aflam daca mangerul Georgeta Fit a fost in stare sa identifice si alte surse de venit si nu s-a bazat doar pe Casa de Asigurari de Sanatate Salaj, am dorit sa aflam un punct de vedere cu privire la aceasta situatie si din partea Consiliului Judetean Salaj, in subordinea caruia se afla Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. De altfel, Georgeta Fit a devenit managerul SJUZ prin dispozitia presedintelui CJ Salaj, Tiberiu Marc. "Consiliul Judetean Salaj nu este parte în dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata având ca object acordarea de vouchere si tichete de masa salariatiilor pentru anii 20 18-2019.2" si " In temeiul art. 36 alin.(l) al Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri în domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, în perioada 2018-2019, la nivelul Consiliului Judetean Salaj, au fost acordate salariatilor vouchere de vacanta în cuantum de 1.450 lei/angajat (plafon prevazut de art. I alin.(2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea
voucherelor de vacanta), în valoare totala de 174.875 lei —2018, respectiv de 179.900 lei -2019." ne-a transmis secretarul general al judetului Cosmin Radu Vlaicu.
rn
rn
reproducere rezervata © Graiul Salajului