Ministerul Sănătății a declarat eligibil proiectul de digitalizare a Spitalului Județean de Urgență din Zalău, alături de alte 206 proiecte depuse de unități spitalicești din toată țara și aprobate de echipa ministerială.

Aproximativ 1 milion de euro vor fi investiți, până în 2025, în cea mai mare unitate medicală cu paturi din Sălaj pentru modernizarea tuturor serviciilor.

Va fi securizat accesul la sistemul digital al spitalelor, se vor digitaliza arhivele, se vor face fluxuri digitalizate de date şi un sistem integrat şi interoperabil al datelor.

”Un proiect foarte important pentru o nouă etapă în dezvoltarea Spitalului! Când există muncă în echipă și colaborare, se pot realiza lucruri minunate Felicitări colegilor din echipa de proiect! Felicitări, domnule dr. Iliescu, pentru idee și implicare! Mulțumesc Consiliului Județean pentru susținere și consiliere!”, a declarat managerul SJU Zalău, Rodica Albert.

Proiectul pentru digitalizare câștigat de Spitalul Județean de Urgență Zalău beneficiază de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență accestă prin intermediul Ministerului Sănătății.

“În contextul evoluției continue a tehnologiei și în domeniul sănătății publice, digitalizarea Spitalului Județean reprezintă o necesitate. În cadrul acestui proiect sunt abordate trei paliere importante: infrastructura digitală, softul medical și telemedicina. Ne propunem, astfel, să venim în sprijinul pacienților, prin asigurarea unui acces mai rapid la tratament, și, totodată, să eficientizăm activitatea unității medicale, prin reducerea birocrației, concomitent cu creșterea securității cibernetice. Le mulțumesc și îi felicit pe toți cei din echipa de proiect care au făcut posibilă câștigarea acestei importante finanțări europene”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele administrației județene din Țara Silvaniei.

”În ultimii ani, digitalizarea a devenit un element cheie în aproape toate aspectele vieții noastre, iar sectorul medical nu face excepție. Conceptul de <spital digital> a căpătat o importanță tot mai mare și va aduce cu sine asistență medicală mai eficientă și o experiență îmbunătățită pentru pacient”, mai spun reprezentanții Spitalului.

Implementarea proiectului este posibilă pe Componenta 7 – Transformare Digitală. Investiția specifică privind digitalizarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sanitar aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Obiectivul investiției este reprezentat de dezvoltarea unui cadru sistemic de guvernanță a datelor pentru a aborda calitatea datelor și schimbul eficient al acestora în cadrul diferitelor instituții administrative, unități sanitare, furnizori de servicii, pacienți.  

“Se urmărește dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea instituțiilor din domeniul sănătății prin demararea unui proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare (echipamente IT, echipamente pentru comunicații, și echipamente conexe, inclusiv licențe), migrarea de date către noi sisteme și infrastructuri, dezvoltare de aplicații informatice aferente, dar și prin instruirea personalului tehnic la nivel local. Instituțiile din domeniul sanitar aflate în zone defavorizate vor avea prioritate în ceea ce privește alocarea de fonduri”, se arată în descrierea liniei de finanțare.