Accidentele rutiere au facut o gaura de 186.646 de lei in vistieria Spitalului Judetean, iar banii se recupereaza greu sau deloc.
Spitalul Judetean de Urgenta Zalau are de recuperat peste 72.000 de mii de lei de pe urma tratamentelor medicale acordate victimelor accidentelor rutiere numai in decursul acestui an, dar prejudiciul total de recuperat din ultimii ani depaseste 186 de mii de lei. Din datele furnizate de reprezentantii spitalului reiese ca exista numeroase cazuri care, in momentul de fata, sunt in faza de cercetare la organele de urmarire penala si al caror prejudiciu nu a fost stabilit inca. In urma solutionarii acestor cazuri se va stabili gradul de vinovatie al persoanelor implicate in accidentele rutiere si valoarea prejudiciului ce trebuie recuperat. Codruta Puscas, purtatorul de cuvant al Spitalului, precizeaza ca aceste valori reprezinta prejudiciile cazurilor confirmate de instanta de judecata ca fiind cazuri ce intra sub incidenta articolului 313 din Legea 95/2006, privind reforma in sistemul sanitar. Conform legislatiei in vigoare, asigurarea medicala nu are nicio utilitate in cazul unui accident rutier. Vinovatul de producerea accidentului de circulatie cu victime este obligat sa achite furnizorului de servicii medicale, ambulanta si unitate spitaliceasca, toate cheltuielile asistentei medicale acordate, prevede articolul 313 din Legea 95/2006. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau spune ca suma de bani pe care unitatea o are de recuperat in acest moment reprezinta valoarea pentru care unitatea spitaliceasca s-a constituit parte civila la diferite instante de judecata in cursul anului 2011. „Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazinate de asistenta medicala acordata”, precizeaza Codruta Puscas.
Unitatea spitaliceasca din Zalau a intocmit 40 de constituiri ca parte civila la diferite instante pentru fapte penale care cad sub incidenta legii pe parcursul acestui an, valoarea prejudiciului de recuperat ridicandu-se la 72.466 de lei. Tot in 2011, numai un numar de 37 de dosare penale au ramas definitive, cu o valoare a prejudiciului de 52.788 de lei. In total, Spitalul Judetean are in momentul de fata un numar de 131 de constituiri ca parte civila pentru a recupera o suma de 186.646 de lei.
21 de mii de lei au fost recuperati
In timp ce asistenta medicala in cazul unui accident rutier este acordata la momentul producerii acestuia, recuperarea prejudiciilor este mult mai dificila. Codruta Puscas spune ca pentru recuperarea banilor este nevoie de hotararea unei instante de judecata. Unele dosare se solutioneaza abia in cativa ani de la producerea evenimentului rutier cu victime si este nevoie ca Spitalul sa se constituie parte civila. In urma hotararii instantei, vinovatul este notificat cu privire la sumele pe care le are de achitat. Exista persoane care achita prejudiciul, dar si persoane de la care banii pot fi recuperati cu dificultate. Din aceste motive, suma pe care Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a recuperat-o pe parcursul anului 2011 este de numai 21 de mii de lei. „In anul 2011, din datele furnizate de serviciul financiar-contabil, s-a recuperat suma de 21.552 de lei, reprezentand cheltuieli medicale care intra sub incidenta articolului 313 din Legea 95/2006”, precizeaza purtatorul de cuvant al Spitalului.
Spitalul are de recuperat sume uriase de la vinovatii accidentelor rutiere
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...