In 2012 vor fi construite doua sensuri giratorii, la Spital si in zona Arhivelor, si vor demara lucrarile la reabilitarea Parcului Central si a cladirii Transilvania.
Primarul Municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, a organizat vineri o vizita de lucru in teren, alaturi de reprezentanti ai presei, pentru a prezenta stadiul actual al obiectivelor din oras care vor fi modernizate cu ajutorul fondurilor europene. Primul obiectiv vizitat a fost cladirea monument istoric „Transilvania”, care va gazdui dupa reabilitare un centru zonal de informare turistica ce va deservi nu numai orasul Zalau, ci intregul judet, fiind promovate alaturi de Castrul roman de la Porolissum, si Gradina Botanica din Jibou sau galeriile de la fabrica de sampanie din Simleu Silvaniei. Centrul de informare turistica va fi amplasat in fostul sediu al agentiei de turism „Porolissum”. „Starea in care se afla acum cladirea Transilvania este una deplorabila. Cu siguranta, peste aproximativ doi ani locul va fi cu totul altul”, declara edilul Zalaului. Durata de implementare a acestui proiect este de 24 de luni, iar valoarea se ridica in jurul sumei de 10 milioane de lei. Punctul principal de atractie il va reprezenta fosta sala a teatrului orasenesc care va fi amenajata pentru a servi ca sala multifunctionala, unde vor putea fi organizate diferite activitati, de la spectacole la conferinte, de la expozitii, la baluri. De asemenea vor fi amplasate un lift si o placa liftanta pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati, iar in spatele cladirii va fi amenajata o toaleta publica. Trotuarele din jurul cladiri vor fi si ele reabilitate, va fi instalat un sistem de iluminat arhitectural si vor fi amplasate banci si cosuri de gunoi.
Fantana arteziana pe scarile din Parcul Central
Uniunea Europeana finanteaza reabilitarea in intregime a Parcului Central. „La baza va fi o fantana arteziana cu tasnitori, se va amenaja o cascada curgatoare si iluminata de sus pana jos, iar amfiteatrul va fi acoperit si luam in calcul posibilitatea oficierii starii civile in aer liber”, a explicat Radu Capilnasiu. Pe langa acestea, proiectul in valoare de peste un milion de euro mai prevede realizarea de alei pietonale, piste pentru biciclisti, zid de catarare pentru copii, platouri cu gazon pe care se va putea sta, zone imprejmuite pentru detinatorii de animale, cinci antene wireless, precum si reabilitarea spatiului de joaca pentru copii. O mare parte din suprafata parcului va fi amenajata cu gazon natural si vor fi plantati arbori si arbusti. Durata de implementare a proiectului este de 27 de luni.
S-a sfarsit cosmarul de pe strada Decebal
Din aceasta toamna locuitorii de pe strada Decebal din Zalau se pot lauda cu o canalizare pluviala, menajera, trotuare si carosabil proaspat refacut. „In luna august, angajatii SC Citadin au demarat lucrarile pe strada Decebal. Reabi-litarea zonei mentionate anterior a presupus lucrari complexe, care au vizat reparatii ale carosabilului si trotuarelor, dar si refacerea, acolo unde a fost cazul, a canalizarii pluviale, precum si a parcarilor. Costul acestor lucrari a fost de aproximativ 300.000 de lei”, explica Virgil Nicora, directorul Citadin SRL.
Sens giratoriu la Spital si langa Arhive
Pentru anul viitor Primaria Zalau si-a propus realizarea a doua sensuri giratorii noi. „La Spital este nevoie de un sens giratoriu pentru a fluidiza traficul in acea zona. Nu am crezut ca va trece anul acesta fara sa realizam acest sens giratoriu, insa, din pacate, am avut mult de lucru cu refacerile dupa schimbarea canalizarii. In zona Arhivelor, la intersectia strazii Tudor Vladimirescu cu Porolissum va fi amenajat un sens giratoriu pentru ca locuitorii din Porolissum au o problema cand vin catre centrul orasului”, a completat Capilnasiu. In aceasta perioada se amenajeaza la Scala un sens giratoriu definitiv cu borduri de beton si rondou de flori, iar in spate la Zahana a fost reamanajata intersectia fiind construita o „insula” de forma unui sens giratoriu. „Am amenajat aceasta zona deoarece inainte erau doua camine de termoficare si canalizare. Am gasit aceasta solutie estetica si zona a capatat alt aspect”, precizeaza primarul. Sensul giratoriu de la Scala si „insula” din spatele blocului Horea au costat 25.000 de lei.
Capilnasiu lauda Citadinul
Dupa ce anul trecut societatea Citadin SRL a fost oaia neagra a administratiei publice si a dat chix cu deszapezirea orasului si salubritatea, in acest an lucrurile par ca au intrat pe un fagas normal. „In acest an Citadin a avut o activitate buna, nu excelenta pentru ca este loc de mai bine. Este pentru prima data cand si-au depasit bugetul anual si nu raman bani pe care sa nu-i fi utilizat. In ce priveste anotimpul rece, au fost pregatite utilajele pentru deszapezire si s-a facut un stoc de 250 de tone de sare si nisip”, a conchis primarul Radu Capilnasiu.
Capilnasiu prezinta investitiile de anul viitor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...