Vor fi mai bine finantate serviciile prespitalicesti. Realitatea arata insa ca noul sistem are baze subrede.
Managerul Spitalului Judetean este de acord, daca va putea factura cazurile tratate medicilor de familie care nu-si fac treaba
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa reduca bugetele spitalelor si sa majoreze fondurile pentru clinicile de performanta, ale celor multi-functionale si fondurile medicilor de familie. Declaratiile ministrului au fost facute joi in cadrul dezbaterii regionale de la Constanta, unde au fost prezenti managerii mai multor spitale din Romania. Printre altele, ministrul sanatatii a mai tinut sa anunte ca va trebui redus numarul de angajati din spitale, sustinand ca „exista spitale cu exces de personal”. „Eu o sa incerc, si poate nu o sa se supere nimeni pe mine, dar asta intentionez, sa negociez cu domnul Busoi, presedintele CNAS, ca pe anul 2014 sa mentinem la buget sau sa micsoram sumele alocate spitalelor si sa majoram sumele pe care le vom plati pentru centrele de permanenta si centrele multifunctionale, pentru medicii de familie, pentru ambulatoriu, tocmai ca sa marim posibilitatea sa-i motivam pe medicii din prespitalicesc si sa vina la spital chiar numai cine trebuie”, a declarat Nicolaescu.
Spitalul Judetean are deja deficit de personal si este aglomerat de cazuri care ar trebui rezolvate de medicii de familie
Masurile pe care Ministrul Sanatatii intentioneaza sa le aplice de la anul afecteaza bugetul actual al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, daca medicii de familie si centrele mai sus mentionate nu vor folosi bugetul suplimentar pentru tratarea persoanele inscrise pe listele lor, este de parere ma-nagerul spitalului din Zalau, Laurentiu Barna. „Ministerul Sanatatii acorda buget spitalelor in functie de paturi si de categoria in care se inscriu acestea. De exemplu, noi mai avem nevoie de angajati. Avem nevoie de inca 200 de angajati, dupa numarul de paturi, si de 28 de angajati, dupa numarul de paturi in relatie cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Noi nu avem cum sa ne facem ordine printre angajati, deoarece ducem lipsa in acest moment. Decizia asta este o problema, deoarece suntem spital de urgenta de categoria a III-a si avem o anumita finantare pe caz rezolvat. Daca le da medicilor de familie, asa sa fie sistemul incat sa nu trebuiasca sa tratam cazurile care se pot trata de catre acestia. Ori daca ne ia din buget si le da medicilor de familie, atunci pentru persoanele care se puteau trata la medicul de familie si i-am tratat noi aici la spital, sistemul sa permita sa trimitem factura medicului de familie. Din 100 de cazuri care vin la Urgenta, numai 25 la suta sunt cu adevarat cazuri de urgenta, restul de 75 la suta sunt cazuri care puteau fi tratate la medicul de familie. Trebuie bine ana-lizata aceasta masura. Vreau sa vad pachetul de servicii pe care noi trebui sa il asiguram. Ce tratam in plus si se putea trata la medicul de familie, ii voi propune ministrului sa introduca masura de a trimite factura medicului de familie pentru persoanele pe care acesta le are inscrise pe lista. Corect ar fi ca cine presteaza servicii sa primeasca bugetul. Accesarea serviciilor spitalicesti cand nu este cazul este excesiva”, ne-a comunicat ieri managerul spitalului, Laurentiu Barna.
Daca toti medicii de familie ar fi buni si de buna credinta…
Medic de familie din Zalau, Marcu Valeria, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca masurile pe care ministrul Nicolaescu are de gand sa le aplice din 2014 sunt foarte bune in conditiile in care se va pune accent pe performanta medicului de familie. „In orice stat se procedeaza asa cum doreste Ministrul Sanatatii sa faca. Daca bugetul medicilor de familie va fi majorat, acesta va putea sa isi angajeze inca o asistenta, sa isi mareasca timpul de lucru. In acest fel, medicul de familie va putea consulta, diagnostica si trata un pacient. Mi se pare normal ca toti medicii sa faca asta. Nu sa le dea trimitere la policlinica si sa se scape de ei. Cabinetele noastre vor putea fi dotate cu aparatura de specialitate, astfel incat sa putem trata mult mai multe persoane la cabinet si la domiciuliu. La spital s-ar reduce numarul de persoane care solicita o consultatie”, ne-a spus Marcu Valeria. La fel ca si Laurentiu Barna, doctorita Marcu merge pe considerentul ca cel care munceste si presteaza servicii medicale sa fie platit.