Spitalele nu mai pot face analize gratuite

Salajenii vor isi vor putea face analize gratuite numai la cele trei laboratoare private din judet, singurele care indeplinesc conditiile de calitate cerute de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Pentru a putea intra de la 1 mai in relatii contractuale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pe noul contract – cadru, furnizorii de servicii medicale paraclinice din judet, adica laboratoarele de analize medicale si cele de radiologie, vor trebui sa faca dovada ca indeplinesc criteriul de calitate prevazut de reglementarile legale in vigoare, mai precis ca sunt certificati ISO – ne-a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele CJAS Salaj, dr. Dana Cordea. Obligativitatea certificarii ISO este prevazuta in contractele – cadru de asigurare a asistentei medicale inca de acum trei ani, dar pana in 2010 s-au dat derogari de la aceasta cerinta.
Cu toate ca furnizorii de astfel de servicii stiau inca de anul trecut ca din 2010 nu se mai dau derogari, la nivelul judetului Salaj doar laboratoarele private si-au obtinut certificatele ISO. Potrivit dr. Cordea, este vorba despre laboratoarele Mediserv (de la Polilcinica Sfanta Vinere), Biolab si Salvosan (care are certificare inclusiv pentru segmentul de radiologie). Dintre spitale, a mai precizat presedintele CJAS, doar cel orasenesc din Simleu Silvaniei are certificat ISO, si acesta doar pentru laboratorul de radiologie.
Pentru pacienti, lipsa acestor certificate si, implicit, lipsa unui contract intre laboratoarele spitalelor si CJAS, inseamna ca nu vor putea beneficia de analize gratuite pe baza de bilet de trimitere numai daca se vor adresa unuia dintre cele trei laboratoare private. Pentru spitale, lipsa unui contract cu CJAS pe partea de servicii medicale paraclinice inseamna o diminuare importanta a fondurilor repartizate.
CUM S-A AJUNS AICI?
Potrivit managerului Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ioan Muresan, de vina pentru aceasta situatie ar fi costurile mari implicate de obtinerea certificarii ISO. „Numai pentru a indeplini conditiile privind baza materiala, in laboratorul de analize medicale al spitalului trebuie sa investim aproximativ 200.000 de lei, suma pe care, evident, n-o avem dar pe care speram sa o primim fie de la Consiliul Judetean, fie de la Ministerul Sanatatii”, ne-a explicat managerul, precizand ca pana si in ipoteza optimista ca se vor asigura acesti bani, demersurile de certificare se vor finaliza cel mai devreme in doua luni de-acum inainte. Pana atunci, in laboratorul Spitalului Judetean, pacientii trimisi la analize de medicii specialisti din ambulatoriu, precum si cei trimisi de medicii din familie vor trebui sa-si plateasca integral investigatiile. In schimb, pentru pacientii internati in spital analizele se vor face, si in aceasta perioada, gratuit – a precizat Ioan Muresan.