Ca turist am „batut” cu masina, si prin anii ‘80, soselele din cateva tari vecine – Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia – si peste tot pe unde am ajuns, inclusiv prin comune, am ramas impresionat placut de calitatea drumurilor de pe acele meleaguri. Si dupa fiecare intoarcere acasa imi puneam aceeasi terorizanta intrebare: oare cand vom avea si noi drumuri ca lumea? Ei bine, a venit revolutia din ‘89 si credeam ca ea mi-a adus si raspunsul la intrebare. „Gata cu relele, mi-am spus atunci, cu speranta. Vin zile mai bune pentru tara si va avea si Romania drumuri europene”. Au trecut, insa, ani si ani si multe – daca nu chiar majoritatea – din soselele si drumurile tarii au ramas tot in starea de… jafuri. E adevarat, pe ici pe colo, s-a mai… miscat ceva, ba unele sosele chiar au fost modernizate la standarde europene, dar, din pacate, foarte multe drumuri, multe si din categoria celor nationale, au fost lasate in voia ploilor, ninsorilor si inghetului, singurele… „lucrari” de reparatii fiind plombarile – a se citi, carpelile! – care s-au facut pe milioanele de gropi si cratere din astfalt. Dar cum orice lucru carpit nu va arata si nu va fi niciodata la fel de bun ca unul nou, nici drumurile carpite nu asigurau conditii de circulatie, cat de cat normale decat pentru cel mult o… jumatate de vara. Apoi, iarasi gropi si iarasi nervi si cheltuieli pentru soferi cu reparatul masinilor facute praf de drumurile infecte. Mai mult, in ultima vreme, pe unele sectoare de drum chiar si aceste asa-zise… lucrari, carora li se spun plombari, se fac de… mandra mantuiala, iar exemplul cel mai edificator in acest sens il ofera drumul national dintre Zalau si Jibou, pe care reperatiile s-au facut si se fac, pur si simplu, in bataie de joc! Pai cum pot calificate altfel daca la numai un metru de o groapa care a fost plombata, alte 5-6 au fost lasate neacoperite? Cine circula pe acest sector si vrea , totusi, sa -si crute masina este nevoit sa faca un adevarat slalom printre gropile plombate si cele… uitate de „harnicii” drumari. Deci, dupa ce ca esti sarac si n-ai bani sa refaci drumul din nou – dupa cum se scuza, de ani si ani, cei cu putere – nici macar carpelile nu le faci cum trebuie. Si-atunci, nu-i adevarat ca la noi e ca la nimeni?
La noi, ca la nimeni!
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...