Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Speranța” Zalău, unitate de învățământ pentru copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, va deveni o școală verde, după ce va fi construit noul sediu.

Consiliul Județean Sălaj a depus, în luna iulie 2023, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un proiect în valoare de 19,88 milioane de lei (fără TVA), în vederea transformării Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Speranța” Zalău (CSEI Speranţa Zalãu) în “școală verde”.

Proiectul prevede construirea unui imobil în suprafață de 2.500 metri pătrați, în municipiul Zalău, în care să se desfășoare întreaga activitate a instituției, la standarde adecvate persoanelor cu nevoi speciale.

Locația noii unități de învățământ va fi în Dumbrava Nord, pe strada Locotenent col. Pretorian, pe un teren aflat în patrimoniul Consiliului Județean, în vecinătatea Centrului Militar Județean. Locul ales pentru construcție are o suprafață generoasă care poate crea condiții optime pentru dezvoltarea și educația copiilor și este accesibil beneficiarilor, având linie și stație de transport local ”la poartă”.

Proiectul prevede ca noua construcție să creeze un mediu sănătos care favorizează învățarea, în timp ce se reduce consumul de energie, se economisesc resursele și se optimizează cheltuielile.

”Centrul va dezvolta și promova o cultură instituțională axată pe problemele de mediu, gestionând responsabil și sustenabil resursele și colaborând cu actorii locali interesați de teme legate de mediu, climă și sustenabilitate. Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Speranța” Zalău este o unitate de învățământ special finanțată din bugetul Consiliului Județean Sălaj. Școala reprezintă o alternativă educațională eficientă pentru copiii și tinerii cu dizabilități din județul Sălaj, facilitând integrarea acestora în comunitate și oferindu-le activități instructiv-educativ-recuperative. În anul școlar 2022-2023, de serviciile centrului au beneficiat 154 copii și tineri cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 3 și 21 ani, încadrați în 19 clase. Numărul elevilor este în continuă creștere, întrucât înscrierile în învățământul special se pot face pe tot parcursul anului școlar”, precizează Biroul de presă al administrației județene.

Odată aprobat proiectul de Ministerul Educației, va fi semnat contractul de finanțare și vor începe lucrările propriu-zise.

Noua clădire va trebui să fie finalizată până în decembrie 2025.