Dacă instanţa va decide să rezilieze contractele de inchiriere ale celor cinci persoane care s-au folosit de o cerere de adopţie pentru a primi o locuinţă ANL, apartamentele vor fi repartizate următorilor de pe listă.
Pe langă cele cinci persoane care au obţinut in 2010 o locuinţă ANL cu ajutorul unei cereri de adopţie, dar care nu au mai adoptat, tinerii care au ratat „la mustaţă” o locuinţă pe strada Viitorului din Zalău aşteaptă cu sufletul la gură finalizarea acestui proces şi verdictul definitiv şi irevocabil din partea unei instanţe din Romania. „Bună ziua, numele meu este Ana şi urmăresc in fiecare zi noutăţile din ziar. Din ziua in care Tribunalul Sălaj a decis anularea contractelor celor cinci persoane nu se mai aude nimic, nici dacă aceste persoane au intentat recurs. Suntem o familie care se numără printre cei care au fost sub linie la repartizare din cauza celor cinci. Noi am avut un total de 47 de puncte, pentru doi copii am primit 3 puncte, iar ceilalţi pentru o simplă cerere de adopţie xeroxată au primit 10 puncte”, aşa sună un email trimis pe adresa redacţiei de către o persoană care nu a primit o locuinţă ANL. Contactată de reporterul Graiul Sălajului, Ana dezvăluie cum a trecut de la extaz la agonie. „Iniţial am aflat că suntem in primi 74 de beneficiari de locuinţe ANL, dar cand s-a publicat lista am constatat că suntem doar pe poziţia 78. Frustrarea şi mai mare a fost in momentul in care am aflat că acele persoane au primit 10 puncte pentru o cerere de adopţie, iar eu că am terminat facultatea şi am depus diploma de licenţă la dosar nu am mai primit 2 puncte. La unii s-a putut, la alţii nu”, precizează Ana, tanăra mamă care şi-a căutat dreptatea pe la Prefectură, Primărie sau Protecţia Copilului, insă fără sorţi de izbandă. In momentul de faţă, Ana spune că speră ca justiţia din Romania „să redea acele locuinţe celor cu un punctaj adevărat, nu obţinut in mod fraudulos”.
Locuinţele vor fi atribuite următorilor de pe listă
In cazul unei sentinţe definitive şi irevocabile in cazul ANL, cele cinci locuinţe vor fi atribuite celor care urmează in ordinea punctajului pe lista aprobată de Consiliulul Local anul trecut. „La data de 10 iunie 2011 a fost comunicată sentinţa civilă 2931 cu Municipiul Zalău, şi, presupun, cu celelalte părţi implicate. Termenul de recurs pentru paraţi este de 15 zile de la comunicare. După acest termen sentinţa comunicată poate fi definitivă, in cazul in care nu se intentează recurs. In momentul de faţă nu sunt reziliate contractele menţionate, insă in condiţiile in care acestea se vor rezi-lia, locuinţele vor fi primite – in ordinea listei aprobate – de către cei care urmează in listă”, ne-a declarat Daniela Coţa, viceprimar al Munici-piului Zalău.
Tribunalul Sălaj: „Nu au fost preocupaţi să adopte”
Potrivit sentinţei date de către Tribunalul Sălaj in data de 4 mai, comunicată ulterior redacţiei Graiul Sălajului, judecătorul de caz a constatat că cele cinci persoane „nu au dovedit existenţa unei preocupări constante şi seri-oase pentru finalizarea intenţiei de a adopta un copil şi s-au apărat cu aceea că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj a refuzat nejustificat să-i sprijine”. „Aceste apărări nu sunt insă apte a suplini lipsa lor de determinare cu privire la adopţie. Conform propriilor recunoaşteri, aceştia fie şi-au trimis unul din părinţi la sediul DGASPC Sălaj, fie nu s-au prezentat sub diverse pretexte, fie s-au prezentat după adoptarea hotărarilor consiliului local”, se precizează in sentinţă. Instanţa a dispus anularea contractelor de inchiriere incheiate de Municipiul Zalău cu cei cinci paraţi, după ce, „coroborand probele administrate in cauză şi analizand aceste probe din perspectiva indreptăţirii paraţilor de a beneficia de un punctaj suplimentar, tribunalul a constatat că, in realitate, demersul cu privire la adopţia unui copil a fost unul formal”.
De ce nu au mai adoptat cei cinci?
Chemaţi la interogator de către judecător, cei cinci au trebuit să explice de ce nu au continuat procedurile de adopţie a unui copil. „Paratul B.C. declară la interogator că a găsit adresa DGASPC in cutia poştală ulterior datei de 23 iulie 2010 (in 26 iulie s-a aprobat lista finală cu beneficiari – n.r.), că s-a prezentat cu soţia sa şi o angajată a instituţiei le-a vorbit foarte urat, astfel că nu au mai intreprins vreun demers in vederea adopţiei”, specifică sentinţa. Ulterior, B.C. pre-cizat că „soţia sa este in prezent insărcinată şi că nu vor mai adopta un copil”. Intr-o altă declaraţie, „paratul B.A.M. susţine că s-a prezentat la DGASPC Sălaj insă a fost refuzat de către directorul instituţiei şi alţi angajaţi”. „Declară că se va căsători in data de 28 mai 2011, viitoa-rea sa soţie este bolnăvi- cioasă şi apreciază ca riscantă o posibilă sarcină. Paratul B.A.M. menţionează că insistă in demersul de a adopta un copil şi dacă DGASPC Sălaj va refuza să ii primească documentele va adopta un copil din alt judeţ”.