Reorganizarea teritorială propusă de partidele de la Putere şi din Opoziţie va crea un centru regional la Cluj, Sălajul urmand să rămană fără Consiliul Judeţean, Prefectură şi alte instituţii deconcentrate.
PDL a făcut publică intenţia de a redesena harta organizării teritoriale a ţării şi propune opt super-judeţe in locul celor 41 existente. Potrivit documentului, citat de gandul.info, numărul Consiliilor Judeţene va fi redus la opt, atribuţiile actualelor CJ-uri urmand a fi preluate de consiliile locale. Cele opt noi CJ-uri vor fi conduse in continuare de un preşedinte ales uninominal şi de un număr de consilieri stabilit, astfel incat fiecare dintre actualele judeţe să fie reprezentate. Spre deosebire de actuala organizare, numărul serviciilor deconcentrate ale ministerelor va fi redus la opt, urmand ca in actualele judeţe acestea să fie reprezentate de oficii, fără personalitate juridică. Numărul prefecţilor va fi redus şi el la opt, unul pentru fiecare structură regională, urmand ca in actualele judeţe să fie infiinţate oficii prefecturale. De cealaltă parte, in viziunea USL, Romania ar trebui să urmeze modelul francez de dezvoltare. Iar asta ar presupune integrarea celor opt regiuni de dezvoltare care există şi in prezent in structura administraţiei locale. Modelul USL presupune şi infiinţarea de instituţii noi: Consiliul Regional – Executivul regional condus de un preşedinte ales, transformarea Senatului intr-o cameră a puterilor locale şi apariţia Curţilor de Apel regionale.
Miza reorganizării: alegerile din 2012
Reorganizarea Romaniei are o miză extrem de mare: alegerile locale din 2012. Cine caştigă alegerile locale are cele mai mari şanse să caştige şi alegerile parlamentare. Prin noua reorganizare, alegerile locale devin alegeri regionale. De aceea, site-ul econtext a prezentat o analiză asupra ponderii fiecărui consiliu judeţean in viitoarele regiuni, iar in funcţie de aceste ponderi vom putea vedea şi cate „fotolii” de consilier regional poate obţine fiecare partid. Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest cuprinde judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj. Numărul total de consilieri judeţeni este de 196. Structura se prezintă in felul următor: Bihor – 34, Bistriţa-Năsăud – 30, Cluj -36, Maramureş – 34, Satu-Mare – 32 şi Sălaj – 30. „In cazul in care fiecare judeţ va fi reprezentat in Consiliul Regional de un număr egal de consilieri, PDL cu UDMR ar avea 96 de consilieri, in timp ce USL ar avea 98 de consilieri. La alegerile din 2012, dacă luăm in calcul sondajele de acum, şi tăiem 10 procente din PDL, atunci USL ar avea 108 consilieri şi ar controla Consiliul Regional cu o majoritate de 55 la sută”, se arată in analiza econtext. Mai există insă şi posibilitatea ca fiecare judeţ să fie reprezentat in CR de un număr de consilieri raportat la populaţie. „In acest caz, am avea 98 de consilieri, iar structura pe partide ar fi: 33 – PDL, 14- PSD, 22 – PNL, 29 – UDMR. PDL cu UDMR ar avea 62 de consilieri, iar USL 36. PDL ar controla CR-u cu 63 la sută. La alegerile din 2012, chiar şi cu pierderea de 10 procente, tot PDL ar avea majoritatea in CR”, specifică analiza.
Mirel Taloş: „Sălăjenii vor deveni cetăţeni de mana a doua”
La reimpărţirea administrativă din 1968, judeţul Sălaj a rămas un judeţ mic din punct de vedere teritorial şi ca populaţie, devenind puţin important in politica de dezvoltare economică a regimului comunist. Printr-o declaraţie politică intitulată „Pledoarie pentru judeţul Sălaj”, deputatul Mirel Taloş trage un semnal de alarmă asupra reorganizării teritoriale. „Acum, crearea unor judeţe mai mari va avea pentru sălăjeni efectul unei recentralizări, o parte importantă din serviciile publice asigurate acum de instituţii sălăjene urmand a fi asigurate de instituţii din Cluj şi de funcţionari clujeni. Acest lucru inseamnă o indepărtare a serviciilor publice de cetăţenii Sălajului şi o subordonare nepermisă faţă de Cluj, sălăjenii devenind cetăţeni de mana a doua a unui judeţ foarte mare”, a declarat liberalul.
Reorganizarea teritorială mută reşedinţa Sălajului la Cluj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...