Era de asteptat ca la vernisajul Expozitiei Nationale de Arta care a avut loc aseara in salile Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj sa fie un public numeros, pentru ca numerosi au fost si artistii plastici care ne-au oferit culori si lumini din preaplinul sensibiltatii sufletelor lor, pentru a ne lumina noua sufletele. Peste o suta de artisti de pe intreg plaiul mioritic, de la Tulcea la Satu-Mare, de la Suceava la Turnu Severin, au venit la Zalau pentru a ne prezenta timp de zece zile ceea ce penelul lor a zamislit sub dulcea „povara” a harului, adica peste 250 de lucrari.
Dumitru Costalas, presedintele Sucursalei Simleu Silvaniei a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a recunoscut in deschiderea manifestarii ca „a fost greu sa adunam atat de multe lucrari din intreaga tara, de la picturi in clasica acuarela, la tablouri executate in tehnica moderna. Satisfactia,insa este pe masura trudei”. Costalas conduce cercul de pictura din Simleu „Silva Art”, frecventat de peste 140 de tineri, iar initiativa organizarii acestei expozitii ii apartine.
Prof. dr. Traian Marza, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, prezent si el la acest act cultural de exceptie, a adus elogii organizatorilor, precizand ca este una dintre cele mai bogate expozitii de pictura pe care a vazut-o in ultima vreme. Apoi a vorbit despre Uniunea pe care o conduce, afirmand ca ea este deschisa tuturor celor care iubesc arta. Aici se accepta si arta naiva si arta spontana si abstractionismul. La vernisajul expozitiei au fost prezenti si cativa presedinti de sucursale, de la Cluj-Napoca, de la Baia Mare, de la Alexandria, de la Tulcea etc. Intr-o scurta pauza a fost prezentata cartea „Prin China de azi” a octogenarului bihorean Gheorghe Marian.
Un interes aparte pentru cei peste 200 de participanti la eveniment a trezit decanul artistilor plastici din Romania, pictorul Aurel Nedel, invitat de onoare la manifestarea de aseara. El a depanat amintiri despre maestri ai penelului precum Ciucurenco, Ressu, Tattarescu, Aman, afirmand ca pictura adevarata fara linie, pata si lumina nu exista, facand aluzie la generatia tanara de pictori care imita nereusit „americanismele si occidentalismele”.
Spre finalul logos-urilor, Dumitru Costalas a inmanat diplome de recunostinta primarului din Simleu, Septimiu Turcas, si scriitorului si omului de cultura simleuan Dumitru Corbeanu. Apoi cei prezenti au fost invitati sa viziteze exponatele, precizand ca ele pot fi si achizitionate. Am vazut multi admiratori si am auzit multe cuvinte de lauda la adresa tablourilor, dar n-am zarit pe nimeni bagand mana in buzunar sau in poseta pentru a cumpara o lucrare . Poate le-a fost suficient sa le achizitioneze doar cu sufletul. Ca tot e criza.
Spectacol splendid de pictura la Zalau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...