Violenta domestica in familiile salajene nu este o situatie rar intalnita, insa din pacate este un subiect tabu si victimele pastreaza tacerea, chiar si atunci cand integritatea corporala si chiar viata lor sunt puse in pericol. Desi toata lumea vede sau cunoaste cazuri de soti agresati, nimeni nu ia pozitie, iar in statisticile oficiale sunt inregistrate foarte putine situatii de acest gen.
Potrivit datelor furnizate de Dorina Babos, directorul DASC Zalau, de la inceputul acestui an a fost inregistrat un singur caz la centrul de urgenta, adica o singura femeie a avut curaj sa mearga la centru ca sa scape de agresiunea sotului. „A apelat la noi pentru ca nu avea unde sa stea si am sprijinit-o timp de doua saptamani. A fost nevoie sa apelam si la politie, pentru ca sotul agresiv a urmarit-o pana la noi si a continuat cu amenintarile. Dupa doua saptamani, situatia s-a ameliorat”, povesteste Dorina Babos. Faptul ca o singura femeie a avut curaj sa apeleze la singurul centru care o poate ajuta, spune multe. O concluzie simpla ar fi ca nu sunt cazuri de violenta domestica in Salaj, ceea ce putem exclude din start. Astfel ca explicatia logica poate fi urmatoarea – fie nu au curaj sa marturiseasca ceea ce traiesc, fie nu stiu ce sa faca pentru a scapa.
In Salaj, nicio institutie publica nu se ocupa cu precadere de victimele violentei domestice. La nivel de judet, victimele batailor primite in familie, se pot refugia la cele doua centre, de la Zalau si Cehu Silvaniei, unde li se ofera pat de locuit in adapostul de noapte. Din fericire, in ultima vreme cazurile de urgenta sunt primite indiferent de ora. In urma cu cateva luni, aratam in Graiul Salajului ca femeile care sunt batute de soti trebuie sa se grabeasca sa ajunga la adapostul de noapte din Zalau, pentru ca dupa ora 19,00 nu se mai fac „cazari”. Ori, cutuma celor care devin violenti din cauza alcoolului ii „obliga” pe acestia sa-si bata nevestele la orele serii, cand se inchid crasmele si se intorc acasa.
Chiar daca nu exista un loc special organizat pentru victimele violentei domestice, la Zalau functioneaza un Centru de Urgenta pentru persoanele aflate in situatii de risc. Potrivit Dorinei Babos, directorul Directiei de Asistenta Sociala Comunitara din cadrul Primariei Zalau, centrul de urgenta functioneaza non-stop si se adreseaza persoanele aflate in situatii de risc, de la cele care sunt victimele unor fenomene meteorologice, la cele care si-au pierdut casele in incendii. „Desigur, primim si femei care sunt victime ale violentei domestice, carora le oferim asistenta medicala, consiliere psihologica si chiar consultanta juridica”, spune Dorina Babos.
Cum scapi de agresiune
Cele mai multe femei nu stiu ce trebuie sa faca in caz ca sunt agresate de soti sau de un alt membru al familiei. Insa, cand totul devine insuportabil, trebuie sa ia masuri si, in general, prefera sa paraseasca domiciliul, pentru a se proteja pe sine si pe copii, acolo unde este cazul. „Primul lucru pe care l-am facut, a fost sa sun: la protectia copilului, dar ei nu se ocupa cu violenta in familie, apoi la politie. Am avut norocul ca mi-am gasit chirie si am reusit sa plec din casa, impreuna cu copiii. Dar, la politie, daca nu ai dovezi ale agresiunii, nu rezolvi nimic”, marturiseste Eliza M., victima a abuzului unui sot de care a scapat doar prin divort. Pentru ca teama de a nu avea unde locui, daca fugi pur si simplu de acasa din cauza batailor, este cea care le opreste pe femei sa iasa din aceasta situatie. De aceea, este foarte important de stiut cateva lucruri elementare pentru a rezolva situatia. Daca esti victima unui abuz verbal sau fizic, trebuie sa iti evaluezi mai intai propria situatie – daca lucrurile pot degenera si daca este pusa in discutie integritatea ta corporala si chiar viata. Apoi, trebuie sa stii ca ai unde sa pleci, intr-un loc in care esti in siguranta si unde ti se ofera consultanta – medicala, psihologica si chiar juridica. Asa ca poti apela pentru situatii de urgenta fie la adapostul de noapte, fie la centrul de urgenta din cadrul DASC Zalau. Daca tu sau ceilalti membri ai familiei sunteti in pericol imediat, se recomanda un simplu apel la 112, insa acest lucru trebuie sa fie facut fara stirea agresorului, deoarece poate duce la cresterea violentei. In cazul in care viata de familie este insuportabila si nu mai exista cale de convietuire pasnica, trebuie sa ai curajul de a te separa de sotul violent si chiar sa divortezi. Pentru ca, pana la urma, divortul nu este o rusine, in comparatie cu o viata traita in abuzuri emotionale si fizice.
Ai grija sa fii agresat inainte de 10,30
Daca esti ghinionist si trebuie sa te adresezi Serviciului Judetean de Medicina Legala Salaj pentru eliberarea unui certificat medico-legal, prin care sa faci dovada ca ai fost agresat, s-ar putea sa ai surprize neplacute. La Centrul din Salaj sunt doi medici legisti, care lucreaza in schimburi si care elibereaza certificate dupa program. Cum este perioada concediilor, in aceste zile Centrul a functionat cu un singur medic, care a eliberat certificate medico-legale doar pana la ora 10,30. In paginile Graiului am relatat, in cursul acestei saptamani, doua cazuri violente – cel al bataii de la Ileanda si cel al agresiunii produse asupra colegului nostru, cameramanul Andrei Bejan. In ambele cazuri s-au solicitat certificate medico-legale la Centrul Judetean, insa dupa ora 10,30. Bineinteles, nu s-au obtinut, pentru ca nu era medic disponibil pentru eliberarea lor. Astfel ca, victimele atacurilor violente trebuie sa aiba grija sa fie agresate inainte de ora 10,30 a fiecarei zile lucratoare, altfel pot avea surpriza sa fie nevoite sa astepte alte 24 de ore pana obtin certificatul. Pana atunci, o parte a urmelor de violenta pot disparea, iar in cazuri mai grave, cum ar fi violul, probele biologice pot sa se degradeze.