Oamenii se simt pacaliti si sustin ca, dupa ce li sa „vandut” un vis frumos, traiesc un cosmar.
In urma lucrarilor desfasurate la primul tronson din soseaua de centura a Zalaului, solutie pentru devierea traficului greu din oras, au aparut si nemultumirile in randul localnicilor din Aghires care sunt implicati in mod direct, fie ca centura trece pe langa casele lor si unii nu mai au acces la propriile terenuri, fie ca au fost expropriati cu bani putini si… cu multe promisiuni.
Nu au acces la proprietati
Proprietarii care detin teren pe partea dinspre Zalau a centurii, nu au cum sa mai ajunga la ele, numai cu elicopterul, acestia fiind izolati complet. Unele drumuri care pana mai ieri deserveau accesului la proprietati sunt barate acum prin parapeti. O localnica ne-a declarat ca nu exista pana in prezent satean care sa fie dispus sa renunte macar la un metru patrat din terenul sau pentru a face un alt drum de acces, iar construirea unui astfel de drum implica alti bani.
Canalizare proasta
Firma nemteasca care se ocupa de constructia soselei ocolitoare a Zalaului este acuzata de mai multi locuitori ca a facut sistemul de canalizare al apei pluviale in asa fel incat dupa o ploaie mai zdravana tuburile puse de constructori se infunda si anumite gospodarii sunt inundate. Totodata le este blocat satenilor si accesul la magazinul din sat si la anumite proprietati. Sistemul de colecatare a apei a fost gandit prost de proiectant. Localnicii spun ca in afara satului sunt portiuni de pasune unde pamantul este nisipos, insa argila care se afla dedesubt aluneca de mai multa vreme si nu este prevazut nimic pentru a preveni alunecarile de teren.
Proprietarii se simt trasi pe sfoara
O alta nemultumire a satenilor este cea legata de modul in care au fost expropriate terenurile. Acestia afirma ca au fost mintiti, atunci cand s-au luat terenurile pe bani putini, ca vor avea acces la proprietati si ca pretul lor va creste odata cu constructia noii sosele. Respectivele terenuri, pe unde trece centura, sunt intravilane, dar cu toate ca pretul lor nu a crescut, acestea nu prea pot fi folosite pentru anumite constructii deoarece proprietarii nu mai au acces la ele din cauza santurilor si a altor lucrari efectuate de firma nemteasca.
Nu au cui se adresa
Locuitorii din imprejurimi sunt indignati si de faptul ca nu au cui se adresa, nu au unde sa depuna o plangere. Daca merg la primaria comunei Mesesenii de Jos, de care apartine satul Aghires, cei de acolo ii trimit la Primaria Zalau, care este beneficiarul soselei de centura. De la Zalau sunt trimisi inapoi la Mesesenii de Jos, deoarece apartin de primaria respectiva.
Soseaua de centura – o pacoste pentru locuitorii din Aghires
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...